Last news in Fakti

11 Март, 2023 16:25 6 297 15

Нелегалните мигранти стават все по-дръзки

  • мигранти-
  • шофьори-
  • камиони-
  • граница

Според шофьорите на нелегалните бежанци някой им помага, за да влязат незабелязано в камиона

Нелегалните мигранти стават все по-дръзки - 1

Нелегалните мигранти стават все по-дръзки. Шофьори на ТИР-ове, които пътуват от Турция и Гърция и излизат през Дунав мост при Русе, се оплакват, че често се случва незаконно влизащите в страната ни да се скриват тайно в камионите.

По информация от "Гранична полиция" на пропускателния пункт през миналата година са заловени 388 мигранти, повечето от кюрдски произход, съобщи БНТ.

Освен километричните опашки, на които са принудени да чакат, шофьорите на камиони са поставени и пред друго изпитание. През последната година се увеличава броят на мигрантите, които се укриват в товарните помещения на ТИР-овете, без знанието на водачите. На Юксел Хасан няколко пъти му се е случвало да открива в камиона си нелегални бежанци, но извън България.

"Имало е случай, когато отида до фирмата, тогава разбирам, че отзад има хора. Отварям и те си слизат. Това е ставало в Гърция. Те са се качили от Гърция и са мислели, че пътувам за Италия най-вероятно, а пък аз разтоварвах в Гърция и там ги свалих. Те няма как да знаят за къде пътува камионът", заяви Юксел Хасан.

Украинецът Пьотър Петрович има 28 години стаж зад волана. Споделя, че винаги е нащрек, когато спира на някой паркинг.

"Влизат в камиона, като разрязват платнището и създават на водача проблеми с полицията. Те наблюдават шофьора, а той трябва да наблюдава камиона си, но проблемът е, че това не е възможно през цялото време. На водача му се налага да отиде до тоалетна, да зареди гориво. Аз например през нощта спирам камиона си където има камери или на осветени места, макар да съм чувал, че и там се случва да счупят пломбите и да влязат", допълни Пьотр Петрович.

Според шофьорите на нелегалните бежанци някой им помага, за да влязат незабелязано в камиона.

"То отзад е отворено, отварят и явно някой след тях затваря, защото не може отвътре да се затвори. Някой ги качва и после затваря вратата и то трябва да е такава стока, че да може да се скрият някъде", коментира Юксел Хасан.

По думите на шофьорите рядко се случва мигранти да се качат в камион на територията на България.

Водачите на камиони имат връзка помежду си чрез радиостанции и си разменят информация къде е опасно да се спира. Но настояват за по-засилен контрол по граничните пунктове.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел комунде

    28 1 Отговор
    Камилари какво да ги правиш мислят си, че навсякъде в ЕС се преминава, като през гола пустиня.
  • 2 Българка

    43 1 Отговор
    Мигрантите стават все по-дръзки, защото държавата ни е разграден двор, нямаме държавници, нямаме полицаи, провораздавателни органи. Те са се превърнали в продажни корумпета. Редно е всички нелегално преминали държавната ни граница или веднага да бъдат връщани обратно, или вкарани в затвор за заплаха на националната сигурност на България
  • 3 ами то

    30 1 Отговор
    като има и полицаи да им помагат какво очаквате.
  • 4 9Х21

    11 0 Отговор
    отказвам ги на момента
  • 5 Нелегалните мигранти стават все по-дръзк

    25 0 Отговор
    заловените под строй и на полето ратаи щото няма кой да работи
  • 6 Да се оправят

    17 3 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
    ЕС трябва да изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. За всяка от страните в която има война да се процедира избирателно с бежанците и да се връщат в съседна страна на воюващата. ЕС да подпомага тия приемни страни до края на съответната война.
  • 7 Това е поход за завладяване

    13 0 Отговор
    Уж за Европа а се разкриват в България в Азия и Африка няма цивилизация от страните от които идват
  • 8 Омесването на

    7 0 Отговор
    народите в такива количества (10% и повече мигранти от основното население) винаги води до национализъм и фашизъм. Това се случва дори при съвсем близки по етнос, език и вяра народи - пример Украйна с руснаците, Германия с евреите, САЩ с индианците, а сега и с афроамериканците, Южна Африка с белите, ние с македонците (ако станем една държава).
  • 9 Те са престъпници

    20 0 Отговор
    Като не се пазят границите, така ще е. Не ми е жал за никой-те са нарушители и го знаят това и трябва да си носят последствията, а не да ги лекувам и хрантутим. Те са незаконни нарушители на държавна граница не са "горките" и не става дума за жал и състрадание.
  • 10 Аззаззз

    18 0 Отговор
    Мигрират щъркелите. Тая паплач са престъпници, армия все още без оръжие. Затова трябва границите са се пазят и да се стреля на месо!
  • 11 ПРЕСТЪПНИЦИ ако ги назовем в прав текст

    6 0 Отговор
    вместо хрисимото "мигранти/бежанци" по- нагли ли ще станат?
    ПП. България НЕ е разграден двор!!! Или отдавна вече е...?

    Коментиран от #13

  • 12 Граничар

    16 0 Отговор
    Като войник бях граничар.
    Имаше спри
    Спри ще стрелям
    Предопредителен във въздуха и огън в целта.
    Сега няма автомати,няма и граници.
    А иначе го плювахте Тодор Живков.
  • 13 Красимир

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПРЕСТЪПНИЦИ ако ги назовем в прав текст":

    България НЕ е разграден двор!!!
    Не е,защото и двор нямаме вече!!!
    Граници и държава само на рисунка в географската карта,това сме за съжаление!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Цонев

    7 0 Отговор
    Нали бягат от войната УЖ!
    Тук война нали няма,защо не остават тук!
    Щом мили-ванили не искат в тази държава да останат,явно са по информирани от нас самите.