Last news in Fakti

22 Април, 2023 08:24 6 343 20

Искат да отнемат 2 млн. лева от Атанас Бобоков

  • атанас бобоков-
  • отнемане-
  • 2 милиона лева

Обезпеченията на бъдещи искове са наложени върху две фирми на бизнесмена

Искат да отнемат 2 млн. лева от Атанас Бобоков  - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков като обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имущество до 2 494 740 лв. От определението на съда става ясно, че е по молба на антикорупционната комисия КПКОНПИ, съобщават от "Сега".

По-големият запор е върху дружеството "Торлашка среща" ЕООД, на което 175 000 лв. от капитала са запорирани. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това е регистрирано като земеделски производител на фуражи. Другият запор е върху част от фирмата "Монбат еко проджектс", чийто капитал е 1000 лв. 30% от него се притежават от италианеца Паоло Поффери.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г. по дело на прокуратурата за злоупотреби при депонирането на отпадъци. Вече 3 г. обаче прокуратурата не успява да внесе читав обвинителен акт в съда, който няколко пъти връщаше делото за отстраняване на съществени нарушения. Последният е от 17 декември, когато Апелативният съд в София реши, че има "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите". Все пак прокуратурата постигна три условни присъди по делото "Боклукгейт" Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков имаше и трето дело за престъпен сговор с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, което обаче през февруари беше прекратено. "Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", коментира тогава адвокатът на Бобоков Ина Лулчева.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 4 Отговор
    едрите Акули престъпници имат мощен гръб
  • 3 АБВ

    47 6 Отговор
    Малко е на такива гадове всичко трябва ба се вземе
  • 4 въпрос

    46 3 Отговор
    Само 2 милиона?
    Бълха го ухапала.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 2 Отговор
    Недосегаемите при ограничаване на държавните пари ще почнат за моя радост да се самоизяждат един други.
  • 6 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    30 8 Отговор
    Тоя е наш човек....

    Коментиран от #9

  • 7 Перо

    42 4 Отговор
    На тоя престъпник и ортак на италианската мафия трябва да му се конфискува цялото имущество и да бъде вкаран в затвора! Също да се види съучастието на бившия секретар на Радев и бивш служебен министър на МВР и главен негов кадровик от Пловдив, в това дело!
  • 8 Бълха ги

    40 1 Отговор
    ухапала бобокови с тези два милиона! На времето откраднаха технологии от Плама за десетократно повече ! Но все пак е болезнено ще се поизмъчат!
  • 9 Град Симитли

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "БСП МИЛИАРДЕРИТЕ":

    Може да е твой, ама на БСП не е.
  • 10 Тали-Банката от СЕТА

    11 0 Отговор
    Като се чете трейлъра на 3-ти сезон ,човек остава с впечатлението, че действието по сценариЙ се развива в откъсната област на Афганистан. Филма явно е замислен като трагикокомедия, но на по късен етап пренаписан от сценаристите като драма с отворен край... Ролите от предишните сезони ни пренася в свят без изход изцяло инерционен и безмислен по своята природа на актьорската игра губещ времето на зрителя и парите на продуцентите. Очакваме новите епизоди в 3-ти сезон скоро и на националната телевизия, а по късно и по всички водосточни тръби...
  • 11 Кирчовците

    20 4 Отговор
    Няма да ни закачате спонсорите ! Като овладеем съдебната система , че видите вие , джендър рокля носи ли !!!
  • 12 фен

    15 3 Отговор
    Няма страшно, Христо Иванов няма да позволи! Той, с джобното генерален и Надежда такава правосъдна реформа са замислили, че не само Бобоков ще бъде оправдан, но и Цецо и Черепа ще се върнат с почести!
  • 13 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    10 1 Отговор
    Бобоков, плати си тия два милиона, че и нас ще ни подхванат......
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    14 1 Отговор
    Май неговата жена е била Мата Хари......
  • 15 малко са

    12 0 Отговор
    трябва закон за варварско спрямо природата. Който трови почвата и водите - наказанието да бъде затвор или обществено полезен труд, и в двата случая доживот.
  • 16 само 2 млн?

    12 1 Отговор
    1. да се направи оценка колко боклук внесъл, какви печалби е направил, каква вреда е нанесал на природата, България и бъдещите поколения, разходите за разчистване на площадката, разходи за деконтаминация. Така се прави в бизнеса - вреда и последствия - в случая замърсяване на почвата, водите, въздуха. Това е икономическата страна. 2. подвеждане под отговорност.
  • 17 Кирчо

    5 0 Отговор
    абе какви 2 милиона на такива и 20 милиона да им отнемат бълха ще ги ухапе
  • 18 Симеончо

    7 1 Отговор
    единствено може да го заболи ако му отнемат 200 милиона но скоро пак ще надигне глава
  • 19 каскета

    4 1 Отговор
    А Домусчиите кога бе братиньо
  • 20 Съд и затвор

    1 0 Отговор
    За тези които ни тровят
    Къде. Е прокоратурата
    А съд