Last news in Fakti

8 Юни, 2023 07:10 3 677 7

Съдът не разбира обвинителния акт за НАПлийкс

  • дело-
  • нап-
  • изтичане на данни

Делото е върнато на прокуратурата за оправяне на неяснотите

Съдът не разбира обвинителния акт за НАПлийкс - 1

Делото НАПлийкс се връща в прокуратурата за поправяне на обвинителния акт. Това определи окончателно Софийският апелативен съд, който потвърди изводите на първата инстанция по казуса, направени през април.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства, съобщава в. "Сега".

Според апелативните съдии обвинителният акт не е написан добре и това ограничава правото на защита на подсъдимите. Необходим е "щателен и внимателен преглед на цялата обстоятелствена част на обвинителния акт от страна на прокуратурата, след което той трябва да бъде изготвен по начин да е хронологично ориентиран за всяко събитие, да е обвързан с конкретен подсъдим за всяко събитие и да е ясен, еднозначен и разбираем за естеството на станалото при всяко събитие", обясняват тримата апелативни съдии.

Според тях трябва за се положат "максималните възможни усилия за ясно и еднозначно формулиране на значимите факти, при изрично обвързване на всеки от тях със съответния подсъдим". Магистратите обяснят, че дори на съседни страници в обвинителния акт веднъж пише, че Тодоров е извършил престъплението при евентуален умисъл, а после - в пряк умисъл.

Съдиите изреждат и други неясноти в обвинителния акт. Като например - кой и по какъв начин е подал първоначалната информация в ГДБОП; установена ли е при разследването и каква е връзката на някого от подсъдимите с неизвестното лице, изпратило мейл от електронна пощенска кутия с руски домейн; как свидетелят П. П. е установил, че потребител с определено име е конкретно единият подсъдим; какви са данните за това от кого е било изпратено електронно писмо през руски домейн и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    10 8 Отговор
    Това е нашето скапани правосъдие правят се на тъпи недоразбрани а като взимат подкупи винаги знаят какво да правят
  • 2 Бабати

    14 1 Отговор
    Заглавието е подвеждащо. От прочетеното се разбира, че обвинителният акт е написан непрофесионално.
  • 3 Прост пример..за българското правосъдие.

    9 0 Отговор
    Преди години.. е открадната дворна врата на детска градина...хванати са с вратата на няколко метра от градината..натоварена в каруца...съдът връща делото обратно..защото в обвинителния акт...не е описан цвета на вратата...това е само един пример...кмета вика..парите които дадохме за дела..три врати щях да направя..

    Коментиран от #6

  • 4 На народа му е

    0 2 Отговор
    ясно! Чакат си кинтите съдийчетата! И всичко приключва !
  • 5 Антикомунист

    1 2 Отговор
    Всички, които сте се вторачили в прокурорите погледнете и към съдиите защо връщат огромен брой дела ,че имало някакъв проблем и нямало достатъчно доказателства. Това омаловажава огромния труд на прокурори, следователи и полиция, които им предоставят всичко ( смелено) и после в копчета. Май съдиите работят най- много за сгафилите.....

    Коментиран от #7

  • 6 Антикомунист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прост пример..за българското правосъдие.":

    За това иде реч в коментара ми.
  • 7 Адвокато

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антикомунист":

    В правомощията на съда е да върнат дело където някакви недомислици на прокурор биват пробутани поради незнанието или незаинтересоваността му в материята каквато е сферата на информационните технологии и поради неразбирането, че за всеки един случай трябва да се вземе експертно мнение на инженер или специалист, който адекватно да представи механизма на деянието или бездействието в което е обвинен извършителят.