Last news in Fakti

19 Октомври, 2013 22:31 14 453 11

Русокосата Мария, отвлечена в циганския катун

  • мария-
  • момиче-
  • отвличане

Властите се намесили, защото смятат, че Мария е станала жертва на отвличане и трафик

Историята на отвлечено от цигански катун русокосо българско момиче потресе Гърция.

Малката 4-годишна Мария била открита при рутинна полицейска проверка в района на Лариса. Силите на реда посетили района на Фарсала след като получили сигнал, че в района циганско семейство се движи с русокосо момиченце със зелени очи.

Властите се намесили, защото смятат, че Мария е станала жертва на отвличане и трафик.  ДНК тестове потвърдили техните опасения, показвайки че 4-годишната момиченце не е дете на циганското семейство. От своя страна циганката продължавала да твърди, че е негова майка. Проверка на властите обаче установила, че децата на семейството са записани в различни регионални регистри, заяви шефът на полицията в провинция Тесалия Василис Халацис. Той разкри пред медиите, че по време на разпита циганското семейство непрекъснато променяло показанията си за това откъде се е появила Мария.

Първоначално твърдели, че те са родителите, но после с неохота признали, че се смилили над детето, което било заплашено да бъде изоставено от майка му, която била българка.

Детски психолог обаче констатирал, че малката Мария има забавено психологическо развитие. Тя често е била подлагана на тормоз и бита. Момиченцето говорело само няколко думи на ромски. Агресивното му поведение е основание за извеждането от семейната среда и за предаването му под опеката на държавата. През последните месеци властите засилиха контрола над циганските катуни, които спекулират с бройката на децата си, за да получават по-щедри социални помощи. Преди седмици Гърция беше разтърсена от убийството на две деца-роми от техния чичо. Мотивът бил, че той не получавал договорената с техните родители част от социалните помощи.

Президентът на „Детска усмивка” Костас Янопулос заяви, че Мария е била използвана да проси по улиците.

То ще остане под закрилата на неправителствената организация до края на разследването или поне докато се открият биологичните му родители. Експерти все пак отбелязват, че момиченцето може би има връзка с бившите съветски републики. Гръцките медии отбелязват, че трябва да се изследват по-подробно връзките между отделни кланове, които се занимават с трафик на деца от една страна в друга с цел измами и точене на социалните фондове.

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни. Подаден е сигнал и до Интерпол.

Властите молят всички, които разпознаят детето или имат информация да позвънят на телефон 0030 2410-683171 или 0030 2410-683184-5 в полицията на град Лариса.

Казусът с малката Мария дава надежди за намирането на изчезналото през 2007 г. британско момиче Мадлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тина Георгиева

    8 1 Отговор
    Крайно време е на европейско и световно ниво да се инициира дебат : Хора ли са циганите или не ?
    След това всичко ще си дойде на мястото.
    Иначе агонията ще продължава безкрайно.
    С огромна скорост нараства броят на хората в България, Европа и света, които са абсолютно убедени, че циганите са друг биологичен вид, различен от хомо сапиенс, с дълбоки психологически и културни различия.
    Крайно време е да се въведе ред в детерминирането на този проблем, за да се стъпи на твърда научна база и оттук насетне да се начертае път за решаване на проблема - естествено, не по начина на Хитлер. Пътят ще е дяволски труден, но трябва да се тръгне отнякъде.

    Коментиран от #6

  • 2 comments

    6 1 Отговор
    Да,така е,Тина-и аз винаги и навсякъде съм твърдял и твърдя,
    че расата ЦИГАНИ е по-близо до животното,отколкото до човека!
    И колкото по-бързо и у нас, и по света направят това мнение
    ДОКАЗАНА ТЕЗА и поставят този ВИД на мястото му,толкова
    бързо и завинаги ще се реши проблема ЧОВЕК-ЦИГАНИН!
    Не РОМ,а точно и ясно-ЦИГАНИН!
    С исторически корени-далечна Индия,което да насочи в
    правилна посока решаването на проблема........

    Коментиран от #5

  • 3 PROFESIONALISTA

    5 1 Отговор
    Напълно подкрепям двете мнения по-долу. С тази разлика, че според мен отдавна се знае истината, че циганина не е точно човек, но това няма как да се признае заради поддържането на социалният и световен мир. Освен това както съм казвал многократно- на се знае кой е по-приспособим към бъдещите глобални промени в света- ние, или те-с антицивилизования си начин на живот.
  • 4 PROFESIONALISTA

    4 1 Отговор
    Дано намерят истинските родители на детето, и дано после не се окаже, че те са го захвърлили.
  • 5 готиния ром

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "comments":

    Как може да сте такива хора ,ами че първо се погледнете вие във какво положение сте, броите стотинките за да идете на кафе живеете на прага на животинската бедност,и заради това ви трябва някой виновен и разпъвате на кръст циганите .Те са ви виновни за кризата за недоимъка и за всички лоши неща които ви се случват.Погледнете на всичко с отворени очи вижте статистиката колко престъпления се правят на ден и колко са ромските и колко вашите български,сега да погледнем и какви :циганин откраднал кокошка,цигани просят,цигани се сбили.А сега вашите да видим :студент убил приятеля си защото му е бил длъжник с 700 лева(отврат),еди кой си убил брат си за1кв.метър.земя(отврат),длъжностно лице присвоило незнам колко и какво ,между впрочем знам ,всички политици,митничари,полицаи и още и още и какво правим по въпроса от 23 години насам,нищо нападаме циганите те са виновни за всичко в тази държава с население 1европейски град.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 omnia mea

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тина Георгиева":

    За съжаление, никой няма официално да оспори принадлежността им към нашия вид, защото генетичните изследвания сочат, че генотипът им е най-сходен с този на... евреите, а там никой не смее да пипа
  • 7 Деан Николов

    4 0 Отговор
    Пълна кастрация на всички цигани още с раждането им. Само това е решението !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "готиния ром":

    Факт е, че всички ние хрантутим ромската общност-чрез сметките си за ток, чрез лекарската помощ за тях, чрез соц.помощи, чрез многото фондации за интеграция на ромите и т.н. Те са един паразит за света.Но явно Господ има нещо предвид и не бива да отричаме техният начин на живот въпреки всичко. Това обаче не пречи да ги мразим и да се борим с простотията им.Но да храним илюзии, че те могат да се интегрират в нашето общество, е наивно и глупаво.
  • 9 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Деан Николов":

    Е, може и по хуманно, - 10000лв. премия при доброволна стерилизация на майката след първото и раждане. Чел съм че тази мярка е прилагана в скандинавието.
  • 10 pafch0

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "готиния ром":

    Явно си от ония работните цигани, евала ти правя. Ама не разбираш явно оная граница, че ние лошите българи МРАЗИМ мързеливите ти събратя.

    Лично аз не се имам за европеец (защото напоследък стана много банално да имитираш европеец) , но нека погледнем фактите. Французите не ги търпят повече от 60 дни. Мърсят, правят мизерии.. аре обратно там от дека сте дошли.

    Да може да съм малко краен , но за мен решението е:
    - партията която храни тая из..т да бъде забранена със закон
    - закона който позволява да се храни тая из..т или да се промени или да се отмени.
    - тая из..т да бъде бита до припадък ако трябва за да спре да произвежда сган
    - тая из..т да бъде бита по манерката за да й се набие в главата че за да се яде и е*е трябва да се работи. Демек да им се намира работа. Работа има, по селата да орат нивите и да пасат животни, из градовете по текстилните и шивашките фабрики, строежи.. и задължително НИКАКВИ ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ. Строг контрол над тия книжки .

    Надали на някой ЛОШ българин му е приятно да се вози късно вечерта (я пиян залян, я отървал последния автобус/трамвай) с някой "работлив" и "добър" циганин.

    По-хуманен начин да му се набие в главата на "добрия" циганин от това няма. Щом с добро не може да му се каже - со сопата !

    П.п. И сопата за такива дето ги защитават.
  • 11 Shmeker

    0 0 Отговор
    Просто циганите трябва да се съберат от всички държави и да се поставят в някаква тяхна си държава. Да се самоуправляват.