Last news in Fakti

1 Септември, 2023 15:40 1 993 10

Възобновиха делото за хомофобско убийство след 15 години

  • радослав кирчев-
  • александър георгиев-
  • убийство-
  • борисовата градина

В мотивите се казва, че има необходимост от възобновяване на производството, отмяна на постановеното решение и връщане на делото за ново разглеждане на тази инстанция, която да констатира и извърши оценка на тежестта на дискриминационните мотиви за извършване на престъплението

Възобновиха делото за хомофобско убийство след 15 години - 1

След решение на ВКС е възобновено делото срещу Радослав Кирчев и Александър Георгиев за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, станало на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина.

В мотивите се казва, че има необходимост от възобновяване на производството, отмяна на постановеното решение и връщане на делото за ново разглеждане на тази инстанция, която да констатира и извърши оценка на тежестта на дискриминационните мотиви за извършване на престъплението, както и на значението им за определяне на наказанията на двамата осъдени.

„Върховният касационен съд в настоящото производство не изразява становище във връзка с размера на наказанията, наложени на подсъдимите, защото основанието за връщане се свързва с дейността по анализ на обстоятелствата“, посочват върховните съдии.

Делото е образувано по искане от главния прокурор за възобновяване на наказателното производство срещу Александър и Радослав, въз основа на решението на ЕСПЧ по делото „Стоянова с/у България“. С него е констатирано нарушение от ЕКПЧ, което се изразява в това, че при определяне на наказанията не е отчетено като отегчаващо отговорността обстоятелство извършването на убийството на Михаил по хомофобски подбуди.

С присъда от 2016 г. на СГС Александър и Радослав са признати за виновни в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Михаил Стоянов - по особено мъчителен начин за убития.

На Александър е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав, към онзи момент непълнолетен, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 10 месеца.

С решение от 2017 г. на САС присъдата е изменена, като са увеличени размерите на наказанието „лишаване от свобода“ – на Александър на 15 години, а на Радослав на 6 години.

През 2018 г. ВКС решава да измени решението на въззивния съд - наказанията са намалени на „лишаване от свобода“ за срок от 10 години за Александър и „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца за Радослав.

„Основният акцент, изводим от решението на ЕСПЧ, е прилагането на генерална мярка за въвеждане на хомофобските подбуди като квалифициращо обстоятелство при насилнически деяния, което очевидно е в правомощията на българския парламент.

Съвсем ясно е, че е отправена критика и към националните съдилища, които не са положили достатъчно усилия да изпълнят задължението си да реагират по подходящ начин на нападения, мотивирани от хомофобски подбуди“, се казва в мотивите на решението на ВКС.

Според върховните съдии в светлината на отсъстваща законодателна уредба СГС и САС са отчели формално хомофобските подбуди като отегчаващо обстоятелство, без обаче да пояснят каква тежест им придават, а ВКС изобщо не ги е споменал и съобразил при преценката за справедливостта на наложените наказания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    29 4 Отговор
    На циганина дето бучна шофьора ще му дадат ли такава присъда?
  • 2 Любопитен

    13 5 Отговор
    Няма ли да има протести за шофьора дето сгази цигането, и после уж дядо му го бабичка с ножа?
  • 3 Хахах

    22 10 Отговор
    До къд я докарахме и сега какво ще излезе ,че меките китки са по важни от нормалните хора така ли???Ако пострада нарани примерно нормален човек да кажем 5 години,обаче ако е от соросоидчеттата 10.Вие хептен истрещяхте.

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    33 Години Бесзакония в Бг

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Не си наясно...Студентът-медик, вечерта преди изпит решава да се разведри като се поразходи в парка...Тия двама келеши-садисти го пресрещат и го умъртвяват от бой за кефа си...Пред съда изтъкват като ОПРАВДАНИЕ, че го помислили за гей, а те си били решили да "прочистят" парка от гейове....Този случай показва още един път, че поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    № 6 "ИМПЕРИАЛИСТ" Е АБСОЛЮТНО ТОЧЕН !! Така е за огромно наше човешко, общонародно, съжаление !!
    Щом има "хомофобско" убийство, би следвало да има и "хомофилско" !! Я,бе, ФАКТИ – дайте пример, че нещо се ошашавих..............
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.