5 Декември, 2013 17:23 8 773 3

Доживотна присъда за убиеца пред "Соло"

  • доживотна присъда-
  • убиеца-
  • "соло"
Доживотна присъда за убиеца пред "Соло" - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила доживотната присъда на Илиян Тодоров, подсъдим за двойното убийство пред клуб "Соло", което бе извършено през нощта на 18 април 2009 г. Съставът на ВКС с председател и докладчик съдия Татяна Кънчева и членове – Жанина Начева и Теодора Стамболова, напълно споделя изводите на Софийския апелативен съд (САС), както за вината на подсъдимия, така и за наложеното му наказание. Това съобщиха от ВКС, цитирани от Правен свят.

Двойното убийство бе извършено пред заведението, което се намира на метри от Съдебната палата в София. Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров бе ранен. По време на делото на първа инстанция се разбра, че именно Димитров е предизвикал конфликт между две компании и впоследствие е пострадал. За двойното убийство и опита за убийство, заподозрян бе Илиян Тодоров, който след два дни се предаде в полицията, но още тогава бе изтъкното, че е с променен външен вид – късо подстриган и изрусен.

Делото претърпя пълен обрат, след като на 9 декември 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Румяна Ченалова оправда Тодоров. По делото се събраха множество косвени доказателства срещу подсъдимия, но така и не бе открит пряк свидетел, който да потвърди, че именно Тодоров е наръгал пострадалите. В мотивите си съдия Ченалова бе категорична, че са налице само съмнения, подкрепени от доказателства, че Тодоров е виновен, а "предположението е непознат на НПК доказателствен способ". След оправдаването, Тодоров напусна ареста и оттогава е с най-леката мярка за неотклонение - "подписка", като при разглеждане на делото в САС, той изобщо не се появи в съда. Присъдата на СГС бе подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева, според която съвкупният анализ на фактите "позволява по косвен път да бъде изведен единствено възможният извод, че подсъдимият е автор на деянието, предмет на обвинението"

На същото мнение бе и САС, който преразпита свидели, назначи и нови експертизи, за да стигне до решение, че събраните косвени доказателства подкрепят единствения възможен извод, че Тодоров е извършил двойното убийство. САС открои 12 факта по делото в подкрепа на извода, довел до осъждането на подсъдимия. Макар да не се доказа безспорно, че ножът на Тодоров е този, с който са наръгани жертвите, той единствен от двете компании е имал нож, носил го е в себе си, сам признава, че го е размахвал по време на конфликта, по дрехите му има кръв от жертвите, а пред свидетел е заявил "Аз на тия тримата им е.ах майката…", макар след това да отрича да извършил убийство.

"Съдът е изложил убедителни аргументи за наличие на единна и непрекъсната верига от достатъчно на брой косвени доказателства, чиято цялостна оценка води до единствения безспорен извод, че автор на деянието е подсъдимият Тодоров. Вътрешното му убеждение е изградено при спазване на изискванията на процесуалния закон, почива на годно събрани доказателства, които са анализирани и оценени съобразно действителното им съдържание. Съдебният акт е мотивиран с убедителни съображения, които се подчиняват и на правилата на логиката. Липсва процесуално основание за отмяна на присъдата", се казва в решението на ВКС.

Съдът отговаря и на възраженията на защитата за липсата на умисъл за умъртвяване на повече от едно лице, което обвинение води и до толкова тежката присъда. ВКС се позовава на съдебната практика, според която умисъл е налице, когато умъртвяването на повече от едно лице е извършено с едно деяние, като умисълът на дееца е възникнал предварително, по време на убийството на първото лице или непосредствено след извършването му и убийството на второто лице представлява продължение на едно престъпление. Относно хулиганския мотив на Тодоров, ВКС изтъква, че сблъсъкът между компаниите, който не е продължил и дълго, по никакъв начин не оправдава драматичната намеса на подсъдимия.

"Действията му са израз на несъобразяване с приетите от обществото норми на поведение и на субективното му разбиране на "изява" и "помощ" на приятел, дори с цената на посягане на най-ценното човешко блато. Подсъдимият е действал по хулигански подбуди и защото липсва съществен мотив и видим повод за убийството на Александров и Въжаров, извън факта, че са от компанията на "противника", се казва в решението на съда, който обаче не споделя доводите на частните обвинители, които искаха най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Да гние този.По добре да пукне в затвора отколкото да излезе след няколко години и отново да убие! За такива не трябва да има милост! Да се благодари ,че в България смъртното наказание все още не е върнато!
  • 2 The Big Boss

    2 1 Отговор
    Нещо парите не са стигнали на баща му ...
    или след 2 години ще се окаже, че са го пуснали за примерно поведение да участва в контра-протестите в защита на Орешарски

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "The Big Boss":