Last news in Fakti

21 Декември, 2023 15:42 2 368 16

Ирландски вестник: Картелът Кинахан и ирландски наркодилъри стоят зад контрабандата на кокаин на българския кораб

  • кокаин-
  • кораб верила

Предполага се, че наркотикът е с бразилски произход, ето защо маршрутът на кораба, който идва от Канада, а не от южноамериканска страна, е описан като "необичаен"

Ирландски вестник: Картелът Кинахан и ирландски наркодилъри стоят зад контрабандата на кокаин на българския кораб - 1

Разследващите заловената пратка от повече от 300 килограма кокаин (500 кг според българското МВР) на борда на българския кораб "Верила" в ирландското пристанище Фойнс, смятат, че това е само част от така нареченото от тях "бомбардиране на Европа с наркотици". Това съобщи БНР.

Вестник "Айриш екзаминър" цитира следователите, които смятат, че конфискуваните стотици килограми кокаин в пристанището Фойнс, близо до Лимерик, е трябвало да бъде разпределени в цялата страна и че зад това стои една конкретна наркобанда, а не мрежа от групи.

Те смятат, че освен прочутия картел Кинахан, има още няколко ирландски наркодилъри, които отделно от него са изградили контакти в Южна Америка и имат способността и възможностите да разпространяват толкова голямо количество кокаин.

Екипажът на борда на кораба за насипни товари в момента се разпитва от ирландската полиция и служителите очакват този процес, който включва проверката на комуникациите от персонала чрез мобилни телефони и други електронни устройства, да помогне за разкриване кой е бил в контакт с бандата, която е трябвало да прибере наркотиците.

Предполага се, че наркотикът е с бразилски произход, ето защо маршрутът на кораба, който идва от Канада, а не от южноамериканска страна, е описан като "необичаен" и може би показва усилието на картела да намали рисковия си профил пред митническите власти и да избегне проверките.

Бързите действията на митническите служители в пристанището Фойнс бяха похвалени от ирландските властите. Корабът "Верила", плаващ под малтийски флаг, по принцип акостира в пристанището за разтоварване на напълно законен товар от зърно. Изглежда, че е имал планирани допълнителни спирки, вероятно в още две ирландски пристанища Корк и Уотърфорд.

Това става след рекордно задържаните повече от 2000 килограма кокаин през септември на подобен кораб за насипни товари и разследващите смятат, че това е част от така нареченото от тях "бомбардиране на Европа с кокаин" . Те смятат също, че "наводняването на Европа с наркотици ще продължава, защото бизнес моделът на картелите е да се вкарват големи количества по всички възможни маршрути, тъй като цената на кокаина не се покачва, дори при огромните конфискувани количества".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вили Вуцов

    38 2 Отговор
    Тука започна изпирането на Гелосания , как се товарят 500кг. без да знае собственика ?

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Орел

    20 8 Отговор
    Ние на този картел му викаме "Парапетния".
  • 3 Он непричом

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вили Вуцов":

    Той нищо не е знаел, от родното полициа го пазят , ше го уредят с алиби
  • 4 кинахан и бг мафията сега да

    12 2 Отговор
    се потят . 11 хванаха - морячета били . аре де . ще има : едно прасенце отишло за водичка , второ прасенце .... Алексей е бил ок, ама кинахан каресваше карамански . сега ще видим 2 прасенце кое и кога ......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Корабът

    21 2 Отговор
    Ръководещият разследването Майкал Гилиган заяви, че има много съмнителни действия на кораба довели до проверката. Корабът се е отклонявал от маршрута, което се изяснява. В резултат кораба е конфискуван, екипажа се разпитва, събрани са доказателства от телефони и дневници, част от екипажа е в полицията.
    Кой ще плаща за далаверите на нищо незнаещите капитани в офиса на БМФ, които случайно са разпореждали промяна на курс, дестинация и изчаквания?
  • 7 Като ни пуснат в Шенген

    7 2 Отговор
    С камиони автобуси и автомобили и мотори какво ли ще ни се случи из Европа

    Коментиран от #14

  • 8 един

    9 10 Отговор
    Хайде сега комунетата да обясняват на нас "фашистите",кой по-голямо престъпление/или нередност/върши!Едните празнували с торта ликвидацията на МОЧА,а те/комунята/ разнасят наркотици по-целия свят,като съсипват милиони човешки съдби и печелейки от това престъпни пари!Кои са фашистите питам,и оставям всеки сам да прецени!

    Коментиран от #11

  • 9 Сила

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вили Вуцов":

    Гела тепърва ще вдига кръвно и ще се оглежда....... тоя картел са бивши бойци от ИРА, професионални убийци и експерти по бомби
  • 10 Алигатор

    23 1 Отговор
    Ето с такива пари се създаде и се издържа Лудогорец !

    Коментиран от #16

  • 11 Кир-Кокор Гномов

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Така е - комунистите от ЦейРейУй няма кой да ги спре, пробваш ли да продаваш без тях...ето така става!

    Коментиран от #13

  • 12 9689

    12 0 Отговор
    Как мислите капитанът на своя глава ли е качил кокаина.Най вероятно е да е изпълнявал нареждане от чорбаджията си Домусчиев.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ушанка

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като ни пуснат в Шенген":

    До сега да не сме били вързани бе. Всеки 3-4 камион по магистралите в Европа е български. Да не говорим за коли и що народ живее извън България.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.