Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 09:51 1 658 6

Киберексперт: Сменените снимки на изчезнала Ивана са като трошичките на Хензел и Гретел

  • изчезнала-
  • ивана-
  • дупница

Има два варианта – или профилът е хакнат и това са случайни съвпадения, или това е човек, който наистина има достъп до профила

Киберексперт: Сменените снимки на изчезнала Ивана са като трошичките на Хензел и Гретел - 1

Това ми прилича на Хензел и Гретел, които оставяли трошички в гората. Така киберекспертът Ясен Танев коментира сменените профилни снимки на изчезналата Ивана от Дупница, както и активността от нейния профил в социалните мрежи.

„Надявам се някой да е оставил наистина трошички, а не да се е подигравал“, допълни Танев.

Припомняме, че момичето все още се издирва. През последните дни се наблюдава и съмнителна активност от нейните профили в социалните мрежи.

„Има два варианта – или профилът е хакнат и това са случайни съвпадения, или това е човек, който наистина има достъп до профила“, коментира Танев.

Той допълва, че каквато и да било активност онлайн оставя следа, която може да бъде проследена до реални физически места. „Това е следа, която трябва да се провери. ГДБОП биха могли с експертизата си да действат“, допълни Танев пред БТВ.

Киберекспертът каза също, че в ГДБОП работи и координатор на Фейсбук, който е директна връзка с администрацията на социалната мрежа. Той може да изиска данни за профила и как той е свързан със съответно изчезване на човек.

„Червеният пират“ и заплахите към магистрати

Относно информацията, че магистрати са заплашвани с имейли от скитник, Танев коментира, че трябва да се установи дали става въпрос за имитатор или за реалния човек, познат с псевдонима „Червеният пират“.

„Има група от хора, които се наричат дигитални номади. Те искат да са извън обществото. Чрез анализ на IP адрес може да бъде свързана идентичността на поведение на лице, което извършва подобни атаки“, коментира Танев.

Според киберексперта това, че „Червеният пират“ се е закачал за безжичните мрежи на държавната администрация е притеснително. „Хората, които поддържат мрежите трябва да ги затворят“, каза Танев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    16 0 Отговор
    " Експерта " да каже , защо тъпаците от службите започнаха да я търсят няколко дни след публикацията за нейното изчезване ?! Какво стана с - По горещи следи...?!

    Коментиран от #3

  • 2 гъдепоп

    17 0 Отговор
    нишо не става от мицайте
  • 3 Реалист

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Един Шашко го диреха 10 дни насред люта зима...
    Забравихте ли?
    ,,Откриха" го жив,здрав,загладен с чисти дрехи...
    Да,ама тогава май също имаше проблеми в държавата де трябваше да се тушират информационно...
    Единствената разлика де ме тревожи е ,че родителите на това момиче са обикновени хора ,а ...НЕ НОТАРИУСИ...
    Моля се да се намери ЖИВА И ЗДРАВА!
  • 4 Мдааммм

    8 1 Отговор
    Оказва се,че дори и киберекспертите ни май са или ГОЛА вода,или действат избирателно.Значи хем може да тръбят,че са заловили и разбили педофилски мрежи с гнусни филми,хем не могат да открият някакъв си "червен пират" както и в случая кой аджеба и от какъв АйПи адрес е станала промяната в профила на това момиче!

    Коментиран от #5

  • 5 Габриел Рейние

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааммм":

    Ченгелите ни са най-добрите, само отдел Киберпрестъпност куца явно.
  • 6 Кумчо Вълчо

    3 0 Отговор
    Имало някакви дигитални номади....
    Те работят с чврвената шапчица.