3 Октомври, 2024 14:43 2 057 16

41 фиктивни назначения в Смолянския театър. Присвоените пари са 580 000 лева

  • фиктивни назначения-
  • театър-
  • смолян-
  • присвоени пари

Директорът на Смолянския театър е с мярка за неотклонение - гаранция от 15 000 лева

41 фиктивни назначения в Смолянския театър. Присвоените пари са 580 000 лева - 1
Снимка: БНТ

Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР дадоха брифинг във връзка с досъдебно производство за длъжностно присвояване на пари, собственост на държавни предприятия – театри. В него участват Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на гр. Пловдив и представители на МВР, съобщават от БНТ.
"Окръжната прокуратура наблюдава досъдебно производство, свързано с разходване по неправомерен начин на средства от държавния бюджет, а именно средства от бюджета на Министерство на културата през бюджета на театрите в Разград и Смолян. Към момента към наказателна отговорност са привлечени пет лица. Четиримата, за които бяхте информирани по-рано. Днес беше повдигнато обвинение на директора на театъра в Смолян - Румен Бечев. Неговото обвинение е подобно на директора на театъра в Разград - отнася се до извършено в съучастие длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години", каза Галин Гавраилов, наблюдаващ прокурор по делото за театрите.
По думите на прокурора обвиняемият директор на Смолянския театър в момента дава обяснения пред полицаите и напълно съдейства на разследването. Предвид възрастта и здравословното му състояние обаче му е наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 15 000 лева.
"До момента сме установили малко повече от 80 лица, които са назначавани на фиктивни договори, условно казано. Обвинението за Смолян се отнася до 41 лица. Сумата, която е предмет на присвояването за Смолян, е 580 000 лева. Като съучастник на обвиняемия директор, в качеството на помагач сме визирали Писков. Извършени са претърсвания и изземвания, иззети са около 180 000 лева. Част от лицата са предали на разследващите около 82 000 лева. Част от обвинените лица съдействат в хода на разследването", допълни наблюдаващият прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БялаКраставица

    18 1 Отговор
    Култура ми Янко за много пари!
  • 2 псп

    15 0 Отговор
    "Културните дейци",както ги наричаха навремето,се оказаха културни крадци.Крадеш средства от Бюджета.,т.е.,от Народа,от нас.Абсолютно осъзнато,правиш схеми.Сигурно,щото са им малки заплатите.Ами,като са малки,намери др.поприще-може и по-добре да печелиш.Ама и труд трябва.....Жалка история.
  • 3 Болярче

    13 3 Отговор
    Тия нали бяха много бедни и плачат за държавни помощи.А бе артисти.
  • 4 Опааа

    13 0 Отговор
    Това ако се случи в Китай,тоя ще е разстрелян публично до седмица! Но тук в кО чината БГ ще го пуснат след като си плати на съдиите! КО чина!
  • 5 Иван Грозни

    15 2 Отговор
    Само това могат герберите. Крадене до дупка. Докато Венету е още на свобода. Тия пари по честен път немогат да изкарат.
  • 6 123456

    4 1 Отговор
    След време ДОМИНО ще кръсти ново издание на "Левон Манукян" - ефекта на доминото !
  • 7 Даниел

    3 0 Отговор
    За кокошка няма прошка!

    Коментиран от #16

  • 8 гоосе

    6 1 Отговор
    Министърът на културата Найден Тодоров може би има раздвоение на личността. Всички заплати във всички подопечни му ведомства се изплащат от самото министерство, като всеки месец именно то извършва преводите към различните подчинени институции. Но...
    На 1 октомври г-н Тодоров твърди, че не е знаел за това, че в Разград изведнъж заплатите набъбнали с 1 милион лева за един месец, понеже директорите на театрите имали, моля ви се, някаква самостоятелност. Те имат, разбира се, но творческа, а заплатите си идват от министерството.
    На 2 октомври пък вече разказва, че знаел за скандала и започнал да го разследва даже още преди полицията.
    Когато нямаш никаква, ама съвсем никаква връзка с Пеевски и Борисов и те не ти се обаждат да ти казват какво трябва да се говори, за да се замазва положението, а си много стреснат и уплашен, понеже схемата се е разляла из медиите и публичното пространство, а един от арестуваните се е начуркал от страх и е изпял всичко, се случва ден след ден да си противоречиш.

    Само за месец бюджетът на тези няколко културни ведомства в страната, а освен разградския театър, в схемата още е например и смолянският, набъбват от стотина хиляди лева на с по милион отгоре. Сумата е толкова впечатляваща, че финансовият министър Людмила Петкова, която също гузно негонено се разграничи както от Пеевски, така и от Борисов, трябва да е изпаднала в умопомрачение, за да одобри подобни разходи.
  • 9 Българин 🇧🇬

    2 1 Отговор
    А българският евроатлантически театър , на който правителството ни ни вкарва във военен съюз с военната диктатура уКраЙна , а може би ни завлича и във война с Русия ?.
  • 10 Главанаков

    4 0 Отговор
    Що спи. Шут на неадекватните, които си е назначил. Тоя на културата, оная на финансите, отговорните служители вече трябваше да са освободени.
  • 11 Факт

    3 0 Отговор
    Това е схемата на доган и веждичката от герб
  • 12 Ибряяяя

    2 0 Отговор
    Тоя тръгнал да гони Баце и Шиши. Не мой тъй бря! По полека с това крадене! Направо се уляхте. То пише ли отпред директор все краде. Ама дал по с мярка бре хора!
  • 13 Амет

    0 0 Отговор
    Помака напълнил кошницата на Бойко снася !
  • 14 Тепегьоза илхан кючюк

    1 1 Отговор
    Истината за Илхан и метан кючюк от сараите, френското посолство имаше стипендия за 1 човек,майка им ходи при осман октай,да ги пратил в лошата Франция,да учат на разноски на Франция,осман говори с посланика и тия заминаха,наскоро в един ресторант илхан се направи че не познава осман,това са сарайските дюзи
  • 15 Щом, като

    0 0 Отговор
    имаме пари за култура нека да раздадем на хората. Избори идват, все пак.
  • 16 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    факт и мафия