Last news in Fakti

18 Септември, 2014 12:11 1 479 0

София връчи Голямата награда за култура на илюстратора Любен Зидаров

  • награда-
  • софия-
  • столична община-
  • любен зидаров-
  • лилия маравиля-
  • пламен карталов

Актрисата Лилия Маравиля и оперният режисьор Пламен Карталов са лауреати на приза в категориите театър и музика

София връчи Голямата награда за култура на илюстратора Любен Зидаров - 1
Актрисата Лилия Маравиля получи от Камен Донев наградата на София за театър. На другите кадри: Любен Зидаров и Пламен Карталов. Снимки: БТА

Доайенът художник Любен Зидаров бе удостоен с Голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. Отличията по случай Деня на София бяха връчени снощи на церемония в Народния театър „Иван Вазов“ под режисурата на проф. Иван Добчев и с водещ актьорът Рашко Младенов, представяща хората на изкуството в полет на духа над покривите на приказен град.

„Няма по-вълнуващи минути за един творец да види творбите си сред хората и народа, влезли в техния духовен и емоционален свят, а за мен още повече при положение, че те са моите съграждани”, каза почти 91-годишният майстор на илюстрацията, живописта и графиката Любен Зидаров, когато излезе да получи приза си. Той сподели, че изпитва четири вида смесени чувства - на гордост и неудобство, защото наградата го нарежда до носителите й, чието творчество изгражда националната ни култура; на смущение, тъй като тя е и стимул, както и на боязън дали това, което ще прави занапред, ще бъде равностойно на създаденото от него досега.

Наградата в категория „Литература“ отиде при поета Захари Иванов, който обяви, че ще дари част от финансовия еквивалент на приза в помощ на възрастни поети и писатели, а другата част – за изграждане на паметник на поета Николай Кънчев.

Актрисата Лилия Маравиля получи статуетката в категорията „Театър“. Примата на общинската трупа на Театър „София“ я взе от ръцете на миналогодишния носител Камен Донев – неин състудент от най-известния клас на проф. Крикор Азарян в НАТФИЗ. „Г-жа министершата“ Маравиля подчерта от сцената, че столичните общински театри имат комфорта да работят уверено и със самочувствие в този труден за културата момент.

Директорът на Софийската опера и балет, оперният режисьор акад. Пламен Карталов бе удостоен с наградата на Столична община в категория "Музика". Майсторът на скорошната мегапродукция „Борис Годунов“ пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и други паметни постановки „на площада“ и на сцената на Националната опера заяви, че приема наградата като признание за целия му екип, за който операта е религия. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който връчи наградата, репликира, че тя не просто е заслужена, а и задължителна.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов връчи наградата в категория "Изобразително изкуство" на тандема визуални артисти Борис Мисирков и Георги Богданов.

Носителката на наградата на Столична община за журналистика пък стана Райна Йотова, която от близо 20 години е автори водещ на предаването за култура „Часът на синята мъгла“ по Радио „Дарик“.

Тази година в две от категориите отличия не бяха присъдени – за кино и за архитектура.

Изисканата церемония премина под музикалния съпровод на Софийската филхармония с диригент Мартин Панталеев, който показа и другото си творческо лице, като се изяви и като виртуозен цигулар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА