Last news in Fakti

6 Май, 2015 12:13 1 358 0

Божана Апостолова отбеляза 50 години творчески живот

  • божана апостолова-
  • 50 години-
  • юбилей

Приятели, колеги и гости почетоха българската поетеса Божана Апостолова, която отбеляза 50 години творчески път с поетичен рецитал “Сама и обща”.

Събитието се проведе в препълнената зала 7 на НДК. В празника на римуваната реч се включи и директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев, който обяви инициативата на НДК за удостояването на Божана Апостолова с орден “Стара планина” за всичко, което тя е направила през живота си, за да съхрани българската литература.

“Каквото и да кажа за Божана Апостолова и нейния принос към българската литература и култура - ще бъде малко и нищожно. Важността на стореното от нея за българския литературен контекст - стотиците книги, събития, фестивали, наградата за поезия “Иван Николов”, обществената й ангажираност за каузата на българската книга и българските писатели, самото издателство “Жанет 45”, е огромна”, беше категоричен Желев.

Той поздрави голямата ни поетеса за таланта и себеотдаването й през годините, за личния пример, за това, че е човек, способен да подкрепя и развива непрестанно българската литература в продължение на години.

“Ако има човек, който да е повлиял на литературата и българския литературен контекст през последните 20 години, то това е именно Божана - и като издател, и като поет, и като обществена фигура”, завърши Желев.

Трогната до сълзи от жеста, Божана Апостолова благодари за инициативата и на съдбата, която я е срещнала с толкова много приятели и съмишленици по пътя.

Има творци, които притежават таланта да съчетават в душата си няколко дарби. Такава е личността на Божана Апостолова. Неслучайно за благородната си мисия да открива, подкрепя и издава български автори, Божана е наречена Майка Тереза на българската култура. Нейната мисия да служи на родното изкуство е в съзвучие с таланта на издателката да събере няколко същности в едно („…Сама и обща в себе си живея...”).

Голямата Божана ръководи едно от най-популярните издателства за българска литература в страната – "Жанет 45". Явно и тя като героинята от детските си приказки е полетяла след мечтата си да пише, защото днес е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната й преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Република Турция. Създател на Литературния фестивал „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. тя учредява и най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов", която се връчва от 1994 г. насам.

Божана Апостолова представи пред аудиторията пет тома, които обобщават най-доброто от пет десетилетия на творчески търсения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА