Last news in Fakti

10 Юли, 2015 03:31 1 320 0

Феномен в световния арт пазар вече и в България

  • арт-
  • книги-
  • рисувателни-
  • пазар-
  • джохана басфорд-
  • феномен-
  • изкуство

Книгите са издадени в 30 държави

Най-продаваните рисувателни книги в света вече са и на българския книжен пазар.

„Омагьосаната гора“ и „Тайната градина“ на Джохана Басфорд промениха смисъла на думите „арт терапия“, „изкуство“ и „книги за оцветяване“. Книгите ѝ са световен феномен, издаден в 30 държави и продадени в 1.5 милиона екземпляра.

Творбите на Басфорд се превърнаха във феномен на световния пазар и проправиха пътя за новата вълна от книги за рисуване за възрастни.

Джохана се определя като „илюстратор и страстен поклонник на мастилото, който предпочита моливи и писалки пред пикселите“. Рисува на ръка сложни и детайлни илюстрации предимно в черно и бяло.

Израснала в Шотландия, където родителите ѝ притежават рибна ферма, деликатната художничка и днес открива вдъхновение в полудивите флора и фауна на мъгливата провинция. За творческия ѝ заряд допринасят любопитното й въображение и възторгът й от фантастичното.

„Харесва ми мисълта, че хората могат да се потапят в книгата, да открият нещо, което ги запленява, и да се впуснат в рисуване. Няма нужда да довършваш започнатото веднага или пък задължително да започнеш от началото към края. Дори не е необходимо да спазваш контурите – постоянно разказвам на хората, че самата аз непрекъснато излизам от очертанията“ – разказва Джохана в свое интервю. А после насърчава всеки, посегнал към книгите й, да допълни страниците им със собствени рисунки и детайли, така че да ги направи свои и да им вдъхне живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА