Last news in Fakti

22 Юли, 2015 05:15 1 289 0

Музеят за история на София приема изложба на Лувъра

  • музеят за история на софия-
  • изложба-
  • лувъра

Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" на 23 юли 2015 г. (четвъртък) от 17 ч. в новата си сграда (пл. "Бански" 1). Тя се реализира благодарение на музея Лувър, към чиито колекции принадлежат експонатите и със съдействието на Министерството на културата на Република Франция, Министерството на културата на Република България и Френския институт в България.

Временната експозиция включва над 20 археологически находки. Те са обвързани с историята на жреческата институция в Древен Египет от I хил. пр. Хр.

Най-силният акцент в изложбата е статуята на високопоставен сановник от 26-ата египетска династия (664-525 г. пр. Хр.), наречен Нахтхорхеб. Тя е изработена от гранит, тежи над 700 кг и е висока близо 1,50 м.
Сред останалите експонати са: статуя на Ха (царски писар и писар на царската трапеза), кутия с изображение на писар от харема в молитва пред бог Тот, оброчна стела на царския писар Неферхотеп, разнообразие от корони, палитра на писар и др.

Във връзка с изложбата, проф. Сергей Игнатов ще изнесе лекция на тема: "Представата за света в Древен Египет". Тя ще се проведе на 23 юли 2015 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в Музея за история на София (пл. "Бански" 1).
Изложбата "Среща с египетски жрец" може да бъде видяна в Музея за история на София в периода 23 юли-12 септември 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА