Last news in Fakti

13 Август, 2015 00:34 1 418 0

Посолството на Казахстан откри изложба в галерия Средец

  • казахстан-
  • изложба-
  • галерия средец-
  • министерство на културата-
  • аспарух-
  • кубрат-
  • "ехото на великата степ"-
  • юбилей

Събитието е посветено на 550-тата годишнина от създаването на казахска държавност

Посолството на Казахстан откри изложба под надслов „Ехото на Великата степ” в галерия „Средец” на Министерството на културата у нас.

Изложбата е посветена на 550-тата годишнина от създаването на казахската държавност- през далечната 1465 година султаните Керей и Жанибек основават Казахско ханство на територията на днешен Казахстан.

 „Ехото на Великата степ” представя  произведенията от фондовете на Държавния музей на изкуствата  „Кастеев”. Основна цел на изложбата е да се изрази идеята за приемствеността на миналото и бъдещето и да се търсят видими и невидими връзки в историята на казахския народ на различни етапи от изграждането на държавността.

Събитието буди интерес и защото се смята, че произходът на българите е свързан със степите на Казахстан, откъдето са дошли и представителите на рода Дуло – Кубрат и Аспарух.

Картините на А.Кастеев, А. Дюзелханов и други майстори разказват за важни събития и изтъкнати личности в националната история в ярки и въздействащи образи. Работите на А.Съдъханов, Е.Толепбай, Т.Тогъзбаев  са наситени с дълбоко съдържание, позволяващо да се разкрие широкия диапазон на мислите и усещанията на съвременния човек, който се стреми да осмисли националната идентичност и историческата памет.

Поколението на съвременни казахстански художници се опитва да гледа към бъдещето през призмата на разбирането и осмислянето на историята на своя народ, богата на събития, а в произведенията им доминира идеята за запазване на духовното и материално наследство на своите предци. Тази юбилейна изложба е своеобразен мост, свързващ миналото и бъдещето, която ни връща в една наистина велика епоха, ехото от която е съзвучно на днешние стремежи и цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА