Last news in Fakti

13 Август, 2015 18:15 1 254 1

Почина театралният режисьор и педагог Николай Савов

  • почина-
  • театралният режисьор-
  • педагог-
  • николай савов

Поклонението ще се състои в петък - 14 август, от 13:00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища

Почина театралният режисьор и педагог Николай Савов - 1
Снимка: БНТ

Напусна ни театралният режисьор и педагог Николай Савов. Той имаше разностранно и достолепно присъствие в българския театрален живот, беше една от уважаваните личности в съсловната общност.
Бил е директор на Варненския драматичен театър, ръководи и Сатиричния през годините на художествения му възход. Създател е и на Театър 199.

Изявен педагог, от театралната школа, която водят със съпругата си проф. Димитрина Гюрова, започват творческия си път много от звездите на българския театър и на българското кино.

Спектаклите му, особено създадените в творчески тандем с Димитрина Гюрова, се превръщат обикновено в събития, в хармонично съчетание на народностен дух, психологизъм и ярка сценична образност. Несъмнен връх в творчеството им е спектакълът „Ретро” по Александър Галин, който има дългогодишен сценичен живот и остава като едно от големите достижения в съвременния български театър.
Николай Савов има и запомнящо се присъствие като режисьор в Телевизионния театър през цялото време, докато това беше театърът с най - много зрители. Режисьор е на десетки театрални и телевизионни постановки, както и на много концертни програми.
Загубихме го през този особено драматичен август на 2015 година, заедно с неколцина от най-талантливите представители на българското кино и театрално изкуство.

От Министерство на културата изказват искрени съболезнования на проф. Димитрина Гюрова, на всички близки, приятели и почитатели на режисьора Николай Савов. Ще ни липсва, ще го помним, защото той беше талантлив съзидател на съвременната българска култура.

Поклонението пред тленните останки на Николай Савов ще се състои в петък - 14 август, от 13:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдбата

    0 0 Отговор
    Както се казва човек и добре да живее умира!Лека му пръст на човека!Всички там , ще отидем рано или късно!