Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 00:34 2 655 0

Артист обвини ЛЕГО в дискриминация и цензура

  • артист-
  • изложба-
  • инсталация-
  • дискриминация-
  • цензура-
  • ай вейвей

Компанията за детски играчки отказала да достави своя продукт за инсталация в Австралия

Артист обвини ЛЕГО в дискриминация и цензура - 1
Снимки АП/БТА

Артистът Ай Вейвей обвини ЛЕГО в "цензура и дискриминация", след като компанията отказа да му позволи да използва блокчетата й в нова изложба, съобщава Би Би Си.

Компанията за конструктори отказа за изпълни поръчка за строителни блокчета, които трябваше да бъдат използвани за направата на портрети на политически дисиденти в Мелбърн, Австралия.

От тогава художникът е засипван с оферти за блокчета от свои фенове.

Миналата година Ай използва продуктите на ЛЕГО, за да създаде в бившия затвор Алкатраз край Сан Франциско портрети на 175 дисидентски фигури, които са били хвърлени в затвора или изпратени в изгнание. Сред създадените образи са тези на Нелсън Мандела и Едуард Сноудън.Артист обвини ЛЕГО в дискриминация и цензура

Той е планирал подобна инсталация за Националната галерия Виктория в Мелбърн, но поръчката, направена от музея е била отхвърлен от датската компания.

Компанията е обяснила на галерията, че нейните блокчета не могат да бъдат използвани за произведения съдържащи "политически, религиозни, расистки, неприлични или оклеветяващи изявления".Артист обвини ЛЕГО в дискриминация и цензура

Позовавайки се лозунга на филма "Лего" - "Всичко е страхотно", Ай написа в Туитър: "ЛЕГО ще ни казват какво да правим или какво да не правим. Това е страхотно!" и добави: "ЛЕГО ни дава дефиниция кое е "политическо", и всички големи корпорации ни казват какво да обичаме и какво да мразим. Това е страхотно."

В Инстаграм пост, той пише: "Като търговско дружество, ЛЕГО произвежда и продава играчки, филми и увеселителни паркове, които привличат децата по целия свят. Като мощна корпорация, ЛЕГО е влиятелен културно-политически актьор в глобалната икономика със съмнителни ценности. Отказът на ЛЕГО да продава своя продукт на творец е акт на цензура и дискриминация."

От компанията отказаха да коментират директно случая, но заявиха, че по принцип ЛЕГО "уважава правото на свободна, творческа изява на всеки."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА