Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 22:00 1 461 0

85 творби на Пикасо са за първи път у нас

  • творби-
  • пикасо-
  • първи-
  • у нас

Посланията на Пабло Пикасо надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер, заяви Плевнелиев

85 творби на Пикасо са за първи път у нас - 1
Снимка: БТА

Посланията на Пабло Пикасо надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри днес в Националната художествена галерия изложбата „Пикасо: Вечното търсене“. С подкрепата на посолството на Кралство Испания у нас, София става домакин на 85 оригинални произведения на Пикасо от фонда на музея в Малага – родният град на големия художник.

„Радвам се, че българите, гостите на страната, приятелите на изкуството от всички краища на света все по-често имат възможност да се докоснат до най-добрите образци на световното изкуство в родните галерии и музеи“, посочи още президентът. Росен Плевнелиев благодари на всички, които са дали своя принос за организацията на изложбата, която доказва, че за стойностното изкуство няма граници и то може да се превърне в достояние на всеки от нас.

„Пикасо е истински носител на испанския творчески дух и неговото гостуването в София е безспорно доказателство за специалното уважение, което моята страна изпитва към България“, заяви посланикът на   Кралство Испания, Хосе Луис Тапиа. Той подчерта, че в днешния открит за културен обмен свят, в Кралство Испания живее многобройна, активна и пълноценно интегрирана българска общност, която не само допринася за развитието на Испания, но и прави впечатление със своята начетеност.

На тържествената церемония присъстваха представители на изпълнителната власт, дейци на културата, както и представители на дипломатическия корпус в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА