Last news in Fakti

6 Ноември, 2015 03:28 1 290 0

Есенният „Салон на галериите“ представя непоказвани творби

  • салон на галериите-
  • творби-
  • непоказвани-
  • ндк-
  • изкуство-
  • галерии

Много институции притежават картини и скултури, но ролята на тези произведения е да достигнат до максимален брой зрители

Есенният „Салон на галериите” е второто издание на форума за годината и ще бъде открит на 13 ноември от 18:30 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата. В дните от 13 до 17 ноември любителите на изкуството ще могат да се насладят на творби, представени от 30 български галерии, самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори, както и съпътстваща музикална програма.

Салон на галериите е едно от първите неща, които новото ръководство създаде в началото на своето управление в Двореца и този формат се оказа изключително успешен”, каза на пресконференция изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош. 

Той отбеляза, че „българските галеристи са хора, които полагат огромен труд и в същото време не получават подкрепата, която заслужават от държавата” и допълни „да си галерист и да можеш да продаваш изкуство, да го приютяваш, се изисква много професионална подготовка”. Мирослав Боршош изтъкна, че „подобни формати в цял свят са едни от най-авторитетните, а работата и контактите с галеристите е свързана с ясното разбиране, че културата е икономика”, съобщиха организаторите.

Освен участващите галерии, посетителите на Есенния „Салон на галериите” ще разгледат изложбите на Кеазим Исинов („Човек, земя, космос”), скулптурите на Снежана Симеонова („Успоредно”) и акварелите на проф. Иван Димов. Международното участие ще бъде представено от Кечкеметските художници, благодарение на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в Кечкемет ще бъде открито от посланика на Унгария Андраш Клейн в понеделник, 9 ноември, 18:30 часа, 3 ет. Изток.

„Такава духовна дейност се сблъсква с прагматизма на задъханото ежедневие и се появява въпросът „Защо го правим”? За нас са важни тези хора и каузата творбите им да имат свой дом в НДК”, каза Д-р Людмил Веселинов – член на Борда на директорите. Той уточни, че “много институции притежават картини и скултури, но ролята на тези произведения е да достигнат до максимален брой зрители - това е целта на галериите” поясни той.

Илияна Китанова – координатор на проекта издаде, че Ателие-колекция на Светлин Русев за времето на Салон на галериите може да се види само в Двореца, както с знакови произведения, така и с новите постъпления в колекцията му. Тя благодари на галериите от първото издание. „Те участват отново- значи сме се справили добре. Броят им нарасна от 24 през първото издание на 30. Дано догодина станат 40 и повече, а след 10 години да открием и десетото издание”, пожела Китанова и припомни, че „тримата автори на съпътстващите това издание самостоятелни изложби, правят рядко изложби – по веднъж на 5-7 години”.

По повод 330 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, професори от НМА „Проф. П. Владигеров” – Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано) ще изнесат концерт в Зала 9. През всичките дни на Есенното издание ученици от Музикалното училище ще свирят в камерни изпълнения в Зала 3 от 17:00 до 18:00 часа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА