Last news in Fakti

17 Ноември, 2015 05:15 6 129 0

Най-добрите спортни филми

  • най-добрите-
  • спортни-
  • филми

Спортът е отличен източник на кино материал

Филмите на спортна тематика са едни от най-обичаните в света на киното. Естествено те се лутат между крайностите. Има някои изключително добри и други, които така и не успяват да привлекат вниманието на публиката, или я отблъскват заради слаба автентичност.

Направата на спортен филм си е истинско изкуства. За това и Факти.бг ви представя най-силните спортни филми.

Кешбол

Лично според мен бейзболът е един от най-безсмислените спортове, които светът някога е вижда. „Кешбол“ обаче не е филма за спорта като такъв, а за това, което става зад кулисите. Той разказва истинската история на спортния мениджър Били Бийн. Той е мениджър на бейзболния отбор на Оукланд Атлетикс, който страда от силно ограничен бюджет. Заради това отбора губи най-силните си играчи и не е способен да привлече нови.

За да реши проблемите си Бийн решава да въведе сложна математическа система за подбор на второкласни играчи, които имат отделни силни страни, които комбинирани, съставят перфектния отбор. Така от абсолютни аутсайдери, Оукланд успяват да поставят рекорд за най-много поредни победи в бейзболната лига и поставят изцяло нови стандарти за селектиране на отбор, които променят спорта като цяло.

Изключително силни роли във филма правят Джона Хил и Брад Пит. Пит получава номинация за „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля, а Хил е номиниран за най-добра поддържаща роля. „Кешбол“ комбинира по невероятен начин наука и спорт. Това е една от най-реалистичните ленти на спортна тематика в историята.

С пълна газ

Филмът разказва за един от най-противоречивите и оспорвани сезони в историята на Формула 1. През 1976 г. титлата си оспорват Ники Лауда и Джеймс Хънт. Двама мъже, които са изключително различни, както като мъже, така и като хора. Лауда е спокоен, хладнокръвен, леко дразнещ и ненавиждащ поемането на излишни рискове. Хънт пък е разюзден плейбой, незачитащ правилата и готов на смъртна опасност, за да постигне победа на пистата. През сезона Хънт трябва да мине през развод, а Лауда да преживее една от най-тежките катастрофи във Формула 1, за да се върне обезобразен, само за да спечели титлата.

Филмът представя „Формула 1“ по изключително реалиситчен начин. В него няма шеметни изпреварвания или нещо такова, като всичко е подчинено на логиката на най-елитните състезания. Прекрасно представя както личното, така и професионалното съперничество между двамата. Виждаме същината на Формула 1 по изключителен начин.

Прекрасно е това, че в течението на филма двамата герои имат различни роли, като и двамата могат да стана симпатични на зрителя в отделен момент. Критиците бяха впечатлени от ролята на германския актьор Даниел Брюл, който играе Ники Лауда. Филмът беше много важен и за Крис Хемсуърт, който показа, че е способен да играе и драматични роли.

Всяка една неделя

Филмът надниква зад кулисите на американския футбол. Всъщност той е чудесна обобщаваща картина за спорта като цяло. Ал Пачино е треньор на елитен отбор, в който трябва да се разбере с новата собственичка, която държи повече на бизнеса, от колкото на резултатите, и капризни играчи, които са готови на абсурдни рискове, за да си спечелят премия или рекламен договор.

„Всяка една неделя“ показва крайното комерсиализиране на спорта. Спортистите вече се изживяват повече като рекламни модели, като за тях спорта е по-скоро начин за спечелване на рекламен договор, а не на живот. Показва се по отличен начин сложната материя по менажиране на един клуб и проблемите в запазването на баланс между играчите. В дадени моменти треньорът предпочита да вкара в игра по-слаби играчи, за да могат те да вземат премия или да получат рекламен договор.

Най-култова си остава онази велика реч на Пачино, която обяснява истинската същност на спорта.

Роки

Естествено няма как да минем без боксовата класика „Роки“. Лентата е по-скоро романтична и не чак толкова реалистична, но разказва приказката за живота на един неудачник, получил втори шанс заради спорта.

Роки е второразряден боксьор, който получава шанс за мач със световния шампион Аполо Крийд, който иска бял опонент, за да получи повече внимание от рекламодателите и публиката. „Роки“ е истинска мелодрама, показваща ни голямото сърце на един уличен бияч, който мечтае за любов и по-нормален живот. Така простоватият Роки трябва да излезе от гетото, подлагайки се на жестоки тренировки, изнасяйки мача на живота си, постоянно поднасяйки ни обикновена житейска мъдрост.

Филмът дава старта на кариерата на Силвестър Сталоун и печели „Оскар“ за най-добър филм.

Проклетите Лийдс Юнайтед

Всеки фен на футбола знае кой е Брайън Клъф и какво представлява той за футбола. Повечето филми представят сюжета за възхода на един специалист. Този филм обаче представя само неговото пропадане. Филмът разказва историята на вманиачаването на Клъф по Лийдс и проблемите му в периода, в който води отбора.

Клъф е известен с ексцентричния си характер и ексцентрични отношения с медиите. Той превръща скромния Портсмут в шампион на Англия, но е уволнен, защото не може да се разбере с ръководството за начина на развитие на клуба. След това поема богатия и мощен шампион на Англия Лийдс, но футболистите отказват да го приемат, заради проблемите му с техния бивш треньор. В крайна сметка Клъф изкарва начело на отбора само 40 дни, след което бива уволнен. Филмът разказва за катарзиса на един треньор, който ще го отведе до неговия триумф с Нотингам. Зрителя обаче не вижда периода на успехи. Той вижда тъмната страна на футболния мениджмънт и футболната психология.

В крайна сметка Майкъл Шийн се доказва като един от най-добрите британски актьори и прави впечатляваща главна роля. Филмът и до днес е любим за много английски запалянковци.

Късметлията

Това е биографична лента за живота на боксьора Джеймс Брадок. Брадок е много успешен боксьор през 20-те години на миналия век, но множество контузии го вадят от ринга. След това той бива ударен от Голямата депресия и семейството му изпада в крайна бедност. Брадок работи като докер и носач на багаж, преди да получи изненадваща възможност да се завърне на ринга само за един мач. Изненадващо той печели и неговият агент залага всичко, за да възроди кариерата на боксьора. Така Брадок прави серия от победи и неусетно получава мач за световната титла. Без да се усети той се превръща в символ на надеждата за милиони хора, останали без нищо заради кризата. На финала Брадок се бие не само за титлата, ами и за живота на своето семейство.

Филмът така и не получава заслуженото си признание. Ръсел Кроу прави роля, много подобна на тази на Силвестър Сталоун в Роки, Освен това е прекрасно подпомогнат от Рене Зеуегър, която е в ролята на неговата съпруга.

Гол

Този филм имаше за цел да популяризира футбола в САЩ. В него мексикански имигрант в Калифорния получава шанса от своя агент да се опита да направи кариера като футболист в английския Нюкасъл. Сантиаго Нунез има твърде романтични представи за английския футбол, но изведнъж се изправя пред твърде много физически и психически предизвикателства, пред които трябва да се изправи, за да достигне до наистина професионално ниво.

Филмът ни представя всички страни на футбола. От една страна са тежките тренировки, а от друга бляскавия живот на звездите и лошото влияние на някои футболисти над по-младите им колеги. В крайна сметка има красива смес от кадри с истински мачове и филмови ефекти. Във филма участие взимат и големи футболни звезди като Дейвид Бекъм, Зинедин Зидан и Алън Шиърър.

Разяреният бик

Истински шедьовър от дуото Мартин Скорсезе и Робърт Дениро. Дениро е световният шампион по бокс Джейк Ламота, който има животински инстинкт на убиец, който го изкачва по върховете на спорта. Животинския му гняв обаче започва да разрушава неговия живот, като самият той започва да не прави разлика между ринга и истинският живот.

Филмът е признат за истински кино триумф. Сякаш той е най-реалистичната картина на живота на един боксьор. Най-бруталният спорт превръща и живота в брутална сцена, в която човек може да загуби себе си.

Купата

Филмът е нестандартен поглед към света на футбола. Той е по-скоро романтична екранизация, която обаче действа вманиачаващо на футболните фенове. Класическа история за отбор от втора дивизия, който достига до финален мач за купата на Шотландия.

Неочаквано в отбора пристига звездата Джаки Маккуилън, който е провалил кариерата си, заради славата и парите, които са го отвели към алкохола и наркотиците. Треньорът на отбора пък е неговия тъст, който вярва в чистотата на спорта и който му се пада тъст. Маккуилън обаче е скаран с тъста си, заради лошото си отношение към дъщеря му. Така Джаки трябва да преглътне удара по егото си, но в същото време да си върне семейството.

Във филма играят звезди като Робърт Дювал и Майкъл Кийтан и е истинска мания за футболните фенове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА