Last news in Fakti

11 Декември, 2015 06:15 1 147 0

Мисия невъзможна ли е да се издържаш с изкуство?

  • мисия-
  • невъзможна-
  • издържаш-
  • изкуство

Стартира кампания насочена към учениците от художествените училища

Мисия невъзможна ли е да се издържаш с изкуство? - 1

Как да се подготвят най-младите български творци за първите им стъпки в реална икономическа среда? Как да комуникират с куратори, търговци и почитатели и как да оценяват нещата, които са създали в процеса на творческото си обучение. Мисия невъзможна ли е да се издържаш с изкуство? Крайно време е да се дадат отговори на тези въпроси, смятат от Център АЛОС, които стартират една нова кампания с бранда СЕКТОР АРТ, насочена към учениците от художествените училища.

Припомняме, че през 2014 г. АЛОС организира Национално изложение на художествените училища СЕКТОР АРТ в НДК. Сега инициативата в подкрепа на младото българско изкуство се насочва към създаване на устойчив образователен и предприемачески модел за търговска реализация на ученическото творчество. Идеята е възпитаниците на художествените гимназии да се подготвят за реалните предизвикателства, които ги очакват в бъдещата им професия.

Какво се прави практически?

По време на извънкласни занимания, под ръководството на избрани преподаватели, учениците създават свои творби. В рамките на няколко кампании през годината, с помощта на център АЛОС, тези творби стигат до пазара. След продажбата им, част от приходите отиват директно при своите автори, а с останалата част се закупуват материали и консумативи за следващата кампания.

„Мнозина смятат, че щом се говори за изкуство, не бива да се говори за пари. Но това не е вярно. Много скоро учениците ще приключат своето образование и ще се изправят пред един, ако не враждебен, то не и подкрепящ ги свят. Целта на инициативата е да вдъхне самочувствие на младите художници, да им покаже, че е възможно да си изкарват прехраната от изкуство. Те са бъдещето лице на българското изкуство и точно по време на бурния тийнейджърски период трябва да им се подаде ръка“, подчерта Добрин Атанасов от център АЛОС, който е и преподавател към катедра „Изобразително изкуство“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Първите стъпки на новата инициатива бяха проведени на 5 и 6 декември, по време на Базара на изкуствата за Никулден, когато СЕКТОР АРТ представи продукция на ученици от Националните гимназии за приложни изкуства в Троян и Трявна. Сред предложенията бяха резбовани декоративни съдове, икони и дърворезби от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в Трявна. Всички те са създадени под вещото ръководство на учителите Цветелина Максимова - иконопис (тазгодишен носител на наградата „Константин Величков“ на Министерството на образованието и науката) и Димитър Димитров -дърворезба. Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев“ в Троян от своя страна показа авторски керамични съдове - декоративни купи, чинии, чаши, свещници и магнити, ръчно изработени от учениците под ръководството на учителите Мила Воденичарова - художествена керамика и Нина Иванова-Донковска – рисуване.

На 11, 12 и 13 декември продукцията на младите артисти ще бъде представена в Базар на изкуствата и творческите занаяти „Централни хали“. Този път продукцията ще представи красиви аксесоари и украшения с оригинални детайли. Декоративни съдове, магнити и керамични бижута са сред част от предложенията на талантливите ученици от двете гимназии.

Финалът на инициативата ще се проведе на 17, 18 и 19 декември, когато ще бъде представена третата поредица от творби на Базар на изкуствата и творческите занаяти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА