Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 17:04 909 0

Стартира филмовият фестивал в Берлин

  • берлин-
  • филмов-
  • фестивал

400 филма ще бъдат прожектирани на Берлиналето

Международният филмов фестивал в Берлин стартира днес.

Фестивалът ще започне с европейската премиера на новия филм на братята Коен „Аве Цезар“. Зрителите ще имат възможност да видят и филма на италианския режисьор Джанфранко Роси „Пожар на морето“. Той е сниман на италианския остров Лампедуза, който е основна точка на имигрантския поток към страната.

Бежанската тема е застъпена и с филма „Пътят към Истанбул“ на френския режисьор Рашид Бушареб. Той разказва историята на белгийска жена, която открива, че нейната дъщеря е тръгнала към Сирия, за да се присъедини към Ислямска държава. Интересно заглавие е експерименталният филм „Животът на границата“. В него кюрдският режисьор Бахман Гобади дава камери на осем деца, с които те да документират живота си.

На фестивала ще бъдат прожектирани над 400 филма до 22-ри февруари. Журито по селекцията за най-добър филм през тази година се оглавява от актрисата Мерил Стрийп.Очаква се по червения килим на Берлинале да преминат Спайк Лий, Колин Фърт, Кирстен Дънст, Александър Скарсгард, Никол Кидман. България ще бъде представена във фестивала от късометражният анимационен филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша“. Той е в състезателната програма за късометражни филми Generation.

За кристална мечка ще се бори филмът „Жалейка“ на режисьора Елица Петкова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА