Last news in Fakti

27 Април, 2016 01:31 1 956 0

Не се тревожи – наслаждавай се на живота!

  • антиохия-
  • хатай-
  • мозайка-
  • радост-
  • живот

За основател на града се смята един от видните генерали и наследници (диадохи) на Александър Македонски - Селевк I Никатор

Не се тревожи – наслаждавай се на живота! - 1

Песента на Боби Макферин - Don't worry be happy се превърна в хит още с появата си през 1988 г. Оказва се, че той не е първия, който се занимава с тази тема.

Археолозите, който работят в днешния турски град Хатай, древна Антиохия, откриха мозайка, чийто надпис гласи: „Радвайте се – наслаждавайте сена живота“.

Първоначалните данни показват, че тя е от елинистическия период на града. Тогава хедонистичното начало е изведено на преден план.

Археологът Демет Кара от Археологическия музей в Хатай разкри, че мозайката е от гръцко-римския период на Антиохия.

Тя се е намирала в трапезарията на къща, която е обитавана от висшeто съсловие на древния град.

Антиохия е основана на 30 май 300 г. пр.н.е. на мястото на разрушената Антигония, която се е намирала в близост до бреговете на Средиземно море. За основател на града се смята един от видните генерали и наследници (диадохи) на Александър Македонски - Селевк I Никатор. Градът се появява в чест на победата му в битката при Ипсос. Интересен факт е, че Селевк I Никатор основава повече от 10 града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си Антиох.

Антиохия е известна с това, че в града последователите на Исус Христос за първи път се наричат себе си християни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА