Last news in Fakti

29 Юли, 2023 12:58 2 765 1

Откриха уникална мозайка край с. Крушари (ВИДЕО)

  • базилика-
  • църква-
  • мозайка-
  • разкопки-
  • археология-
  • археологически разкопки-
  • залдапа-
  • крушари

Голям екип от български, френски и канадски археолози изследва базиликата в античната крепост Залдапа

Мозайка, покрита със златист варак, е открита при тазгодишните проучвания на раннохристиянската базилика в античната крепост Залдапа край село Крушари. Това беше обявено на пресконференция от изследователския екип, съставен от български, френски и канадски археолози. Ръководители на разкопките са проф. д.и.н. Георги Атанасов и проф. д-р Никола Бодри от университета „Римуски“ в Квебек, Канада.

Екипът приключи разкопките за сезона на раннохристиянската базилика №2 в античната крепост "Залдапа".

„Резултатите надминаха всички очаквания. Базиликата е регистрирана още от Карел Шкорпил в края на XIX век, но само с една скица. Вече имаме пълна представа за този забележителен храм, за раннохристиянската археология. Той има внушителни размери - дължина 52 метра и ширина 22 метра. Предходните години разкрихме частично централната част, апсидата и наоса. Тя се отличава и надминава всички останали базилики в провинция Скития по няколко показателя. Първо, централният ѝ кораб е покрит с големи мраморни плочи. Благодарение на перфектната работа на проф. Никола Бодри хванахме негативите. Открихме, че тази е единствената църква в провинцията със синтрон и обходен коридор“, споделя проф. Атанасов, цитиран от БТА.

Според него най-вълнуващото и без аналог откритие този сезон са 3000 фрагмента от мозайка. Абсидата е била застлана с мозайка, покрита със златист варак.

Това е една от шестте църкви със синтрон, с богата стенна мозайка и мраморен под в най-големия укрепен римо-византийски град във вътрешността на провинциите Втора Мизия и Скития край село Крушари.

„Този сезон работихме в западната половина, респективно в притвора и атриума, които са покрити изцяло с идеално оформени големи каменни плочи. Разкрихме и тържествено тристъпално стълбище – пропилей, от атриума към притвора с масивни мраморни колони с диаметър около 50 см. Тук попаднахме на над 100 фрагмента прозоречно стъкло, вероятно от витражи над централния вход. Малко очаквано бе откриването на богато орнаментирани мраморни плочи от олтарната преграда и един любопитен паметник – антична каменна арка, преоформена като вана за светена вода, поставена до стълбището между атриума и притвора“, допълни още професора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей К.

    5 1 Отговор
    Това е базиликата на Виталиан, който повежда бунта срещу Атанасий I и е тясно свързан с историята на българската държава. Предполагам че колегите археолози са се сетили вече.