Last news in Fakti

12 Май, 2016 13:01 1 163 0

Образци на световния дизайн в София

  • образци-
  • световен дизайн-
  • любомир вълчев-
  • изложба

Греди Асса и посланика на Франция у нас г-н Ксавие Лапер дьо Кабан откриха експозицията Любомир Вълчев „Lubo & friends"

Образци на световния дизайн в София - 1

В The Rug Gallery, в сърцето на София, един от най-талантливите ни и успешни дизайнери Любомир Вълчев откри изложбата "Lubo & friends". Творецът отбеляза своята 30 годишнина творческа дейност и посрещна скъпи гости и приятели в галерията на ул.“Оборище“№10. Експозицията, която е посветена на една идея – оптимизъм, красота, естетика и топлина в един динамичен обкръжаващ свят, бе открита от известния български художник Греди Асса. Той не скри вълнението си от срещата с творбите на Любо и му пожела още срещи с българската публика. На откриването на изложбата дойде и френския посланик г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, който с интерес разгледа проектите на родния дизайнер, прославил българския талант във Франция и по целият свят.

Любомир Вълчев от години живее във Франция. През 1988 г. печели конкурс в Париж в модерното училище за графичен дизайн и вътрешна архитектура. През 1990 г. създава дизайнерско бюро, което след това се мести на Ривиерата, близо до Кан. Първият му личен ангажимент е за Lloyd’s - известна фирма за застраховки. „През 1989 г. правих техния щанд и те ме поканиха да видя сградата им. Метал, дърво, алуминий - това са материалите, от които съм се вдъхновил и използвам в продължение на години, които и в момента са много актуални“, споделя творецът в интервю.

Творецът измисля конструкция, която може да се преплита в пространството на принципа на легото. Това е и неговият голям пробив в областта на дизайна. Стилът му е пример за  функционално съвременно изкуство, обединило заоблени и динамични форми от природата, които разчупват каноните на квадрата и кубизма, властвали в тоталитарния дизайн на 80-те години. Модулите му са олекотени и правят естествена връзка между абстракция и реалност. "Въздушност" според дизайнера е посоката, в която върви световния дизайн.

По проекти на Любомир Вълчев са реализирани щандове на Pierre Cardin, JVC, Loyds, Daniel Hechter, IBM, Peugeot, VirginMegastore, Festival de Cannes, Orange Telecom, France Telecom, Pret a porter, Harley Davidson, Honda, Rain Bird, Husqvarna, рекламен магазин на Айфеловата кула, магазините на Ferrari и BMW в Пaриж, организирани са изложения в цяла Европа, Дубай и САЩ. Негови реализации са щандовете на международни изложения на френските министерства на селското стопанство, транспорта и на младежта и спорта.

В неговите проекти се работи с няколко форми, характерни за т.нар. биодизайн - закръглени, меки форми, и красиви, контрастни цветове. Много често използва черното в контраст с цвят или с дърво. Тези форми са олекотени с едни пробиви и дупки, има комбинативност от шест елемента. Така могат да се получат безброй модулни щандове, като думата модулно е свързана по-скоро с играта "Лего", а не с досега съществуващи, тривиално модулни конструкции.

Изложбата "Lubo & friends" на Любомир Вълчев ще бъде изложена до 15 май в The Rug Gallery, ул.“Оборище“№10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА