11 Април, 2017 04:30 964 1

Бах на свещи в навечерието на Възкресение Христово

  • концерт-
  • йохан себастиан бах-
  • димитър буров

Концертът на цигуларя Димитър Буров на 11 април в рамките на Европейския музикален фестивал представя едни от най-ярките солови образци на Йохан Себастиан Бах в Градската художествена галерия на Варна.

„Бах на свещи“ е уникален проект за естети, който високо цененият у нас и в чужбина на цигулката Димитър Буров е подготвил за тазгодишната си среща с варненската публика в дните на Европейския музикален фестивал. Вечерта на 11 април обещава вълнуващо преживяване за фестивалната публика. Едва ли има по-подходящо място във Варна за изпълнението на едни от най-ярките солови образци на титана на барока Йохан Себастиан Бах от артистичната зала на Градската художествена галерия. Приглушената светлина от свещи ще помогне на ценителите да почувстват духа на християнските послания в музиката в навечерието на Великден. Началото на концерта е в 19 ч.

Соната в сол минор BWV 1001, Партита в си минор BWV 1002, Соната в ла минор BWV 1003, Партита в ре минор BWV 1004 – това са четири бисера, ненадминат връх в музиката на XVIII век за солов инструмент. Сложни като философия, подлагащи на изпитание техниката и посветеността на изпълнителя, тези творби, създадени около 1720 г., са наистина тест за майстори, за страстно влюбени в музиката, за виртуози. Димитър Буров притежава всички тези качества. Нещо повече - той ще представи пред родна публика своята интерпретация на едни от най-сложните, многопластови и изключително красиви творби в световната цигулкова литература.

„Никога не се отегчавам да свиря Бах – споделя цигуларят, - защото един инструменталист може да подходи по различен начин към музиката му - от най просто техническо предизвикателство до откриване и реализиране на апогея на инвенция в творчеството му. Моето послание преди Великден към варненската публика ще е музикално - нека чуем Бах на свещи и нека имаме повече време да разговаряме със себе си чрез творчеството на такива духовни гении, композитори и философи като Бах.“

Концертът „Бах на свещи“ ще е сред акцентите на пролетния музикален сезон във Варна.

Билетите са по 10 лв. и могат да се купят от билетния център на Фестивалния и конгресен център и онлайн от Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.