Last news in Fakti

11 Януари, 2012 19:11 3 686 1

Почина актьорът Сава Хашъмов /Обновена/

  • софия-
  • почина-
  • актьорът-
  • сава хашъмов

На 71-годишна възраст почина известният български актьор Сава Хашъмов. Скръбната вест съобщиха от Народния театър "Иван Вазов".

Хашъмов е роден на 4 март 1940 г. в Плевен. Завършил е ВИТИЗ през 1963 г. при проф. Стефан Сърчаджиев, след което отива по разпределение в Бургаския театър. От 1964 г. е в Народния театър “Иван Вазов”, където за 43 сезона изпълнява над 100 роли от класическата и съвременната световна и българска драматургия. Снимал се е и във филми като “Мъже”, “Бягаща по вълните”, “Един наивник на средна възраст”, “Легенда за Паисий” и др. Има 3 брака, 4 деца и двама внука.

"Сава Хашъмов беше един от най-блестящите актьори в съвременния ни театър. Достоен ученик на Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов, с излъчването си на рицарско достойнство, интелигентност и фина чувствителност, той успя да се превъплъти в над 100 сценични характера, сътворени от най-големите класически и съвременни драматурзи", се казва в некролога на Министерство на културата.  И още: "Четиридесет години Сава Хашъмов беше сред емблематичните лица от трупата на Народен театър „Иван Вазов”, една от неговите големи звезди. Съдбата сякаш беше щедра към него – колко от актьорите имат шанса да започнат творческия си път с ролята на Хамлет под режисурата на славните си учители?! А после да изиграят Трепльов от „Чайка”, Альоша от „Братя Карамазови”, Григс от „Есенна градина”, Джелъби от „Аркадия” и така - до повече от сто на брой. Сава Хашъмов беше един от актьорите, които често се снимаха в български игрални филми. Всенародната си популярност дължеше най-вече на многобройните си изяви в телевизионния театър, в чиито постановки внасяше стил, интелектуалност и тънко чувство за хумор.
    Ако е вярно, че миналото е единственото богатство, което със сигурност нищо не може да ни отнеме, то Сава Хашъмов отиде в небесното царство като много богат човек. С всичките плодове на таланта и чувството си за духовно мисионерство. Дълбок поклон пред светлата му памет!", заявяват с прискърбие още от Министерство на културата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емилия Пешковска

    0 0 Отговор
    Да почива в мир. Наистина бе голям артист!