Last news in Fakti

17 Януари, 2012 13:27 1 833 1

Номинации за "Сирак скитник" за 2011 г.

  • софия-
  • номинации-
  • "сирак скитник"

Голямата  награда  „Сирак  Скитник“ е за цялостен принос в развитието на радиото
Дирекция „Музикална продукция и състави” на БНР – за изключителния принос в развитието на българската музикална култура и обогатяването на националния радиоефир.

„Музикална продукция и състави” е едно от най-представителните направления в стуктурите на БНР, с дългогодишен принос, не само в обогатяване на звученето на радиопрограмите, но и в развитието на българската култура изобщо.
Симфоничният оркестър на БНР има забележителна история, която продължава да се гради благодарение на съвместната работа с маестро Емил Табаков – едно от най-влиятелните имена в българската музикална култура в наше време. Оркестърът работи активно не само в наситения си с концертни изяви сезон, но и като единствения постоянно записващ състав, който осигурява фонд от записи на шедьоври на класиката и премиерни произведения от български и чужди автори. Смесеният хор на БНР продължава да бъде лидер сред професионалните хорови състави в България – с огромен и богат репертоар, партньор на Симфоничния оркестър на БНР в пресъздаването на мащабни творби. Като продължение на традициите, но и с ново, модерно лице работи Биг Бендът на БНР, ръководен от известния български джазмен Антони Дончев. Важна е дейността и на Оркестъра за народна музика, който има нов ръководител – Димитър Христов, но продължава да бъде един от най-престижните професионални състави, работещи за запазване на фолклорните традиции у нас. Детският радиохор, с основател и ръководител академик Христо Недялков, е утвърдена марка не само на българската, но и на световната сцена. Вокалната група „Радиодеца” е в голямото семейство на музикалните състави в БНР. Заедно с ръководителката си Илина Тодорова, най-малките певци внасят настроение и пъстрота навсякъде, където участват.

НАГРАДА ЗА РАДИОЖУРНАЛИСТИКА
– за открояващо се присъствие пред микрофона, оригинални идеи, които утвърждават авторитета на Националното радио като обществена институция Диана Чепишева – кореспондент на БНР в Бюксел;Цветан Цветанов – водещ на вечерни предавания за култура в програма „Христо Ботев”; Емил Янев – водещ на „Трамвай по желание” в програма „Радио София”.

Диана Чепишева – кореспондент на БНР в Брюксел, защото тя напълно покрива критериите за наградата за професионална радиожурналистика, заради сериозната и задълбочена работа за медията.
Като първи кореспондент на БНР в Брюксел, Диана Чепишева има безспорен принос за многообхватната информираност на нашата аудитория и за налагането на високите стандарти за работа на Брюксел, където се вземат политически и икономически решения за Европейския съюз с директно влияние върху живота в България. Новините на Диана Чепишева многократно са цитирани от други медии и информационни агенции.
Репортер с творческия капацитет на Диана Чепишева, е богатство за всяка медия и напълно заслужава наградата за журналистическо майсторство.

Цветан Цветанов – за поредиците от високопрофесионални вечерни радиопредавания на културна тематика, съчетаващи в себе си методите на социологията и културологичния анализ, световното познание в областта на етнологията и традиционните и авангардните изкуства. През последната година в предаванията на Цветан Цветанов са осъществени няколко серии от пространни портрети под формата на интервюта със световни творци, носители на някои от най-престижните международни отличия в областта на литературата. Една от линиите, наложени от Цветан Цветанов във вечерния блок на „Христо Ботев”, както и на уебсайта на програмата, е линията на фестивалната критика – подробни репортажи, анализи, интервюта, документални аудио„кадри”, анкети от някои от най-големите източноевропейски фестивали за джаз, рок, съвременна поезия, сценични изкуства и кино.

Емил Янев, утвърден журналист с 30-годишен стаж в професията. Той е водещ на предаването „Трамвай по желание” – едно предаване за театъра и хората в него – за сцената, пътя и живота, със своите емблематични рубрики: „Златната карета”, „Царете на комедията”, „Семеен театър”, „Звездопад”, „Директорията”, „Недочакани възкресения”, „Вън от сезона”, „Сценични поприща и превъплъщения”, „Светлините на рампата”.
В конкурса за наградата „Сирак Скитник”, „Трамвай по желание” участва с поредицата „Недочакани възкресения”, излъчвана по Програма „Радио София” от 26 декември 2010 г. до 15 май 2011 г. и епизодите „Истории с Парцалев” и „Истории със Станислав Стратиев”. В тази поредица „Трамваят на желанието” излиза от своите земни коловози и поема из вечността в издирване на Големите отсъстващи – тези, които напуснаха земния живот, но останаха завинаги на сцената. Тези, които завещаха тук гласовете и образите си, за да населят и одухотворят там – Небесния театър.
Това не са помени, а живи моноспектакли на Големите отсъстващи, подпомагани с присъствието на близки хора и илюстрирани с материали от „Златния фонд” на БНР.
Предаването получи номинации за „Наградата на София” в категорията „Журналистика” през 2010 и 2011 година.

ТРИ НАГРАДИ ЗА ТЕМАТИЧНИ ИЛИ ИНФОРМАЦИОННИ РАДИОПРЕДАВАНИЯ
– индивидуални или екипни награди за радиопредавания,разработвани с висок професионализъм и оригинални идеи Екипът на предаването „Вива ла музика” – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов, програма „Хоризонт”; екипът на „Нашият ден”, програма „Христо Ботев”; „История за изкуството за деца” – програма „Христо Ботев”; екипът на предаването „Форум” – програма „Радио София”; предаването „Мрежите” с автор и водещ Биляна Господарска – Радио Пловдив.

Екипът на предаването „Вива ла музика” – Румяна Карадимчева и Владимир Джамбазов (автори и водещи), Диана Попова (редактор) и Красимира Йорданова (сътрудник) - за нестандартен подход в представянето на музиката, оригинални идеи и висок професионализъм.
„Вива ла музика” е едно от най-младите предаване в ефира на „Хоризонт”, но вече с висок рейтинг във вечерната линия на програмата. Целта на екипа е да приобщи разнородните музикални вкусове на слушателите, да им помогне да се отворят към стойностната музика от всички жанрове – „От рока до барока, от Моцарт до Бийтълс” – като неформално, увлекателно и с доза хумор разкриват пред тях общите корени на хубавата музика. Във „Вива ла музика” винаги се отделя време не само за постиженията на световни знаменитости, но и за успехите на „редови” музиканти и извънстолични състави. В предаването се използват всички журналистически форми, като особено внимание се отделя на слушателите, влезли в ролята на репортери на „Хоризонт”.
Идеята и реализацията на авторите на предаването бе оценена и на авторитетния международен форум „При Европа”, където „Вива ла музика” е сред петте най-добри музикални предавания на Стария континент за 2011 година.

„Нашият ден” на програма „Христо Ботев” е различният сутрешен блок в радиоефира. Предаването, в което културата и злободневието се срещат, за да докажат, че и към най-баналните теми и сюжети може да се подходи по един провокативен и различен начин. „Нашият ден” е територията, на която аудиторията на програма „Христо Ботев” може да се запознае с най-значимите културни събития в страната. Мястото, на което творците свободно изразяват себе си и откриват нови пътища към възможните си публики. Ефирът, в който слушателите се превръщат в нещо повече от обикновен адресат – те вече са съавтори на предаването, които във всеки момент реагират на случващото се в студиото.
„Нашият ден” цели да инициира дискусии по общественозначими теми, да покаже отражението им върху живота на българина и да му даде възможност открито да изрази мнението си по тях. Предаването е ориентирано към слушателите от цялата страна, към техните страсти и проблеми, независимо от това дали живеят в големя град или в малкото селце. Изключително успешно е и партньорството на „Нашият ден” с всички регионални радиостанции на БНР.
Няколко от рубриките на предаването вече успяха да се наложат като разпознаваема марка в ефира на програма „Христо Ботев”. 

Поредицата „История на изкуството за деца” по програма „Христо Ботев”, която успешно изпълнява нелеката задача да бъдат представени пред детска аудитория най-важните и интересни факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Идеята е да се проследи възникването на артефактите така, че децата да се научат да търсят връзките между синхронно случващи се събития в различни точки на света. Такъв продукт досега не е правен – нито в България, нито в което и да е било друго европейско радио.
Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм”, който се „случва” пред очите на слушателите, фактите се поднасят леко и достъпно, с много звукови ефекти и музика, благодарение на Ирина Вълчанова, Калина Колева и Даниела Найденова.
Автори на поредицата са историци и изкуствоведи, а материалите се консултират от специалисти в съответната област.
 
Предаването „Форум” на програма „Радио София” е единственият по рода си радиофорум, който фокусира вниманието си върху темите с широко обществено значение и чрез поредица репортажи и ефирни срещи (сблъсъци) на засегнатите страни в Студио 4, стига до тяхното решаване.
„Форум” е предаването на Радио София, в което водещите Симеон Белев и Добрина Добрева срещат позиции и опозиции по проблемни теми.
През изминалата година предаването „Форум“ беше във вихъра на събитията, но и откри пред слушателите тайни, скрити от обществото с десетилетия.
Името на предаването не е избрано случайно. Именно форумът в ефира на Радио София дава възможност скандалните случаи на социална, икономическа и политическа несправедливост да бъдат коментирани на живо от слушателите в София и областта и слушателите, които са с предаването чрез Интернет.
Предаването „Форум“ е отворено за предложенията на слушателите. В него имат място всички теми от ежедневието, които заслужават внимание и не са разрешени до момента.

Предаването „Мрежите” на Радио Пловдив с автор и водещ Биляна Господарска, която сърфира не само със слушателите на Радио Пловдив, а и с феновете на фейсбук-страницата на медията, за да разбере какъв е профилът на потребителите и защо така лесно влизаме в мрежите.
„Мрежите” е седмично предаване на Радио Пловдив за общуването чрез социалните интернет сайтове. Излъчва се всяка неделя от 10 часа сутринта и е с времетраене един час.
Всяко издание на „Мрежите” разглежда конкретна тема, свързана с ежедневната комуникация на потребителите на „Фейсбук”, „Туитър”, „Ю тюб” и др., както и новини за самите сайтове. Гости на предаването коментират, анализират и оценяват не само общуването в този тип електронна комуникация, а и проблемите, които се разискват в „електронния” социум.
Целта на „Мрежите” е да отправи атрактивен и аналитичен поглед към новия вид общуване, да изговори възможностите и проблемите, които това общуване откроява и поражда, да представи някои от най-активните и колоритни потребители на социалните мрежи, както и личности, които предизвикват обществен интерес.
Заедно с излъчването, темите и информацията, представяни в „Мрежите” се тиражират и чрез профила на предаването във „Фейсбук”.

НАГРАДА ЗА ПРИНОС В УТВЪРЖДАВАНЕ НА РЕГИОНАЛНАТА ТЕМАТИКА В ПРОГРАМИТЕ НА БНР
Елена Кортел и предаването „Изгрев” – програма „Христо Ботев”; предаването „Неделен мегдан” с 20-годишен юбилей – Радио Благоевград; „Шистовият газ” и поредицата от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив в района на Североизточна България – програма „Днес” на Радио Шумен.

Елена Кортел и предаването „Изгрев”.
Елена Кортел дълги години е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”. Над 10 години всяка неделна утрин в предаването „Изгрев” тя открива стотици човешки съдби и истории на хора с различни професии от села и градове в страната. В динамична, репортажна форма с богата звукова картина популяризира местни занаяти, фолклорни традиции и регионална култура. Разказва с радост и болка за проблемите и успехите, с които не престават да ни изненадват фирми, ферми и колоритни личности от най-затънтените краища на България. И не пропуска да открои оригиналните инициативи, в които си струва да се вслушаме всички ние.

Предаването „Неделен мегдан” на Радио Благоевград, което през 2011 година отбеляза своя 20-годишен юбилей.
Вече 20 години, всяка неделя от 17 до 19 часа, класацията за български народни песни от Македония събира около приемниците хиляди слушатели. В тези около 1000 предавания са представени всички най-популярни певци и инструменталисти и най-младите таланти в жанра. През декември 2011 г. беше издаден и юбилеен диск „20 години „Неделен мегдан”, събрал в себе си едни от най-добрите изпълнения.
„Неделен мегдан” възпитава вкус към хубавата народна и авторска песен на фолклорна основа, открива я, подарява я в ефира и я запазва за музикалната съкровищница. Радио Благоевград е радиото с най-висок рейтинг – 41.5% е слушателската аудитория за октомври 2011 година. Този невероятен резултат е постигнат благодарение на предавания като „Неделен мегдан”. Вече две години предаването има и своя телевизионен вариант и се излъчва на живо и по Телевизия „Родина”.
„Неделен мегдан” е предаването, което има свой фенклуб, създаден от ревностните му почитатели още с първите издания.

„Шистовият газ” – поредица от репортажи, интервюта и коментари за евентуалните проучвания и добив в района на Североизточна България, програма „Днес” на Радио Шумен
Има ли опасност да бъдат замърсени основните водоизточници заради проучванията и добива на шистов газ? Ще се наруши ли екологичното равновесие? Ще се налеят ли инвестиции в икономиката и в общинските бюджети? Природно богатство ли са евентуалните залежи на шистов газ или бомба със закъснител за природата и за хората? Все въпроси, които вълнуват местните хора, въпроси, които те задават, очаквайки реакцията на обществената медия в защита на интересите на регионалната общност. Въпроси, които обаче, за жалост, и до днес нямат ясни и категорични отговори.
През цялата година Радио Шумен следеше темата в развитие и представяше различни гледни точки по нея. Със сигурност тази тема ще продължи да вълнува обществото и през 2012 година, заради очакванията компанията „Шеврон” да започне работа на определените територии.

НАГРАДА ЗА ЗАСЛУГИ В ОБЛАСТТА НА МУЗИКАЛНОТО РАДИОТВОРЧЕСТВО
Аделина Александрова – водеща на музикални предавания по програма „Христо Ботев”; Маня Попова – за предаването „Контрапункт” на програма „Христо Ботев”; Кристиян Бояджиев – за предаванията „Джаз клуб” и „Между барока и рока” по програма „Христо Ботев”; предаването „Музика от голямата къща” с водещ Лили Големинова – програма „Радио София”; екипът на отдел „Музикален звукозапис” с продуцент Сава Лавсов.

Аделина Александрова – един от ярките музикални водещи в програма „Христо Ботев”, от много години любимка на аудиторията. Тя успява да спечели слушателя с интересните теми, които избира за предаванията си, както и с умелото съчетаване на музикалните стилове. От 2011 година Аделина Александрова е и постоянен водещ на директните излъчвания на концертите на Симфоничния оркестър на БНР, които подготвя с огромно внимание и отговорност. Аделина Александрова беше и атрактивен водещ на „Авторът и неговата публика”. Ценни за програмата са авторските й предавания „Музикален момент” и „Музикалните градове”, както и участието й в концертните серии, организирани от програмата. Последният концерт, организиран и проведен от нея, беше на 21 ноември 2011 г. – юбилей на камерния ансамбъл „Софийски солисти”.

Маня Попова за „Контрапункт” по програма „Христо Ботев” – специализирано предаване за съвременна авангардна музика, което години наред, без да снижава нивото на комуникация, успява да увлече не само тясно профилираната аудитория, но и един по-широк кръг от слушатели по музикални жанрове и концепции, които изискват по-висока степен на интелектуално развитие и по-фина настройка, за да бъдат възприети. Същевременно „Контрапункт” стои встрани от салонната елитарност и неразбираемостта, благодарение на отвореността на водещите към публиката и умението им да вплитат в предаването елементи от съвременната философия, литература.
„Контрапункт” е предаване, което създава пространство за диалог между музиката и всички останали сфери на човешкото познание – диалог, воден с много професионализъм.

Известният български композитор Кристиян Бояджиев е част от музикалния екип на програма „Христо Ботев”. Знаково е предаването „Джаз клуб”, което той създаде и в което популяризира български и чуждестранни изпълнители. Участието му в блоковите предавания на програмата внася свежи идеи и актуални моменти. Особен интерес за слушателите представлява авторското предаване „Между барока и рока”, което отпраща аудиторията към най-неочаквани тематични, идейни и стилови връзки между класическия барок и джаз музиката на ХХ век. Програмата разчита на Кристиян Бояджиев и за музикалната визия на предаванията при специални поводи и празнични акценти.

Предаването „Музика от Голямата къща” на програма „Радио София” с водещ Лили Големинова
В „Музика от Голямата къща” „оживяват” отминали издания на джаз фестивалите в Банско, Русе и Варна, както и някои паметни гостувания на големи имена на „Софийски музикални седмици”, „Аполония” или „Мартенски музикални дни”. Всичко ново, което се случва под покрива на БНР и онова, което се е случвало през годините в българската музика, концертите на Биг Бенда на БНР и на Симфоничния оркестър, музикантите, които са избрали именно радиото, за да отбележат важни за тях юбилеи – всички те са гостували в „Музика от Голямата къща”. Своите спомени за работата им с различните състави на БНР са разказвали в „Музика от Голямата къща” и Милчо Левиев, и Борис Карадимчев, и дамата, която написа книга за музиката в Радиото през първите години след неговото създаване Антоанета Радославова, и музиканти, които записват сега в БНР като Марио Хосен и Ина Кънчева. И още – историята и тенденциите в българската музика, концертите, на които сме били като деца и към които може да ни върне само Българското национално радио и най-хубавото, най-значимото и най-интересното от това, което се крие във фонотеката на БНР. Търсенето е прекрасно, а споделянето със слушателите – безценно!

Екипът на отдел „Музикален звукозапис” с продуцент Сава Лавсов, за редица постижения през изминалата година в областта на музикалния звукозапис (студиен и документален) във всички жанрове (симфонична, поп, рок и джаз, народна, камерна и детска музика). Направените записи се използват не само за нуждите на фонотеката на БНР, а и за поредицата компактдискове, издадени от медията. Работата на звукорежисьорите и звукооператорите е работа на музиканти със слух и вкус към съвременно качество на звука. Всъщност записите, които те правят – студийни и документални определят звука на цялата медия, както и представянето й в ефира на Европейския съюз за радиоразпръскване на живо и чрез записите, които БНР изпраща за излъчване. Качеството на записите им е определящо и за успехите на много млади музиканти на международни конкурси, участващи със записи, които са тяхно дело.


НАГРАДА ЗА ОСОБЕН ПРИНОС ПРИ ВНЕДРЯВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИ И ТЕХНИЧЕСКИ НОВОСТИ В РАДИОПРОЦЕСА
Дирекция „Техника” и направление „Инвестиции” на БНР за проектирането и изграждането на сградата на Радио Бургас; Михаела Маджарова и Андрей Петренко – за успешното въвеждане на платформата „Далет+” в програма „Христо Ботев”; „Бул Тренд Брокеридж” ООД, за финансовата интернет страница на БНР – дирекция „Информационни и нови медийни технологии”.

Дирекция „Техника” и направление „Инвестиции” за цялостната работа по проучването, проектирането и реализацията на сградата на Регионалната радиостанция Бургас с възстановяване на оригиналния й вид като паметник на културата и осигуряване на необходимите съвременни, функционални и технологични условия за работа.

Михаела Маджарова и Андрей Петренко за успешното въвеждане в експлоатация на системата „Далет+” в програма „Христо Ботев”. Двамата оказват непрестанна помощ, ежедневно обучение и контрол. С огромно търпение и отговорност провеждат както групова, така и индивидуална подготовка. Благодарение на бързите им реакции само за няколко месеца програмата може да се похвали с добре работеща система. Отново с тяхна подкрепа започна и съставяне на музикален фонд във всички жанрове, който постепенно започва да набира обем.

„Бул Тренд Брокеридж” ООД, с чието сътрудничество беше реализиран и започна да функционира нов раздел за специализирана финансова и валутна информация в сайта на БНР – „Финанси” – www.finance.bnr.bg.
„Бул Тренд Брокеридж” ООД е компания, специализирана в инвестиционно и финансово посредничество, осигуряваща достъп до актуална информация за валутните курсове, борсовите котировки, анализи на валутния и капиталовите пазари. С нейното активно съдействие сайтът на БНР вече предлага информация за сделки и оферти в реално време на „Българска фондова борса – София” АД, официалните индекси на Българската фондова борса, информация за българския фондов пазар, международните индекси, информация за международните фондови пазари, котировки на валутните двойки, котировки на обменните бюра, лихвени нива на централните банки, както и котировки на основните стоки.
На финансовата страница се помества също преглед на най-важните събития на капиталовите пазари през изминалата седмица и по-важните събития за предстоящата, както и ежемесечен преглед на капиталовите пазари в страната и света.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА
- за личност, организация или медия с международен авторитет, с принос в защита на обществения интерес в България
Борис Арнаудов – за дългогодишен принос към фестивала „Златният кос” – програма „Христо Ботев”; Художествената галерия „Димитър Добрович” – Сливен; Радио Варна – заради приноса му в развитието на културата и алтернативното творчество на територията на Варненска област; Редакция „Музика” на програма „Хоризонт” за популяризирането на съвременната българска музика.

Борис Арнаудов – за дългогодишен принос към фестивала „Златният кос”
Участва в подготовката на фестивала още при дебюта му през 1975 г. От 1988 г. е продуцент на „Златният кос”. Променя концертната форма в спектаклова, привлича театрални режисьори, засилва ролята на сценографията, вкарва мултимедийни елементи. Сформира екип от 7 консултанти за селекция на стихотворенията, които се предлагат без имената на авторите. Във фестивала са ангажирани най-добрите композитори в сферата на театралната и попмузика. Изнася спектакъла и на извънстолични сцени – в Пловдив, Русе, Казанлък, Раднево. От 1998 г. до сега е сценарист, автор и на финалната песен, „химна” на фестивала – „Златният”. Досега във фонда са събрани около 700 нови български хумористични и сатирични песни.

Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен – за професионализма и безупречната съвместна работа при организирането на уникалната изложба с картини на Сирак Скитник.

Радио Варна, заради утвърждаването на обществената медия като културна институция и алтернативна територия на творчество. С мотото „Радио Варна – другата сцена” медията устоява и разширява тенденцията да бъде съвременен културен център в лятната столица на страната. Двата арт салона и Концертното студио предизвикват все по-голям интерес и приютяват десетки прояви: концерти, матинета, творчески вечери на музиканти и певци, записи на вокално-инструментални групи и музиканти, премиери на книги, дискусии, мултимедийни и други презентации на творчески проекти, живописни, графични и фото изложби.
Радио Варна е „другата сцена”, която дава изява и на младите, на прохождащите таланти. Само през 2011 г. на територията на медията се състояха повече от 7 изложби на ученици и юноши. Арт салоните на Радио Варна се превърнаха в предпочитана територия за младите фотографи. В афиша не липсваха и утвърдените имена на автори като Гаро Кешишан и Иво Хаджимишев, който „доведе” до морето кадри от историческите събития по Освобождението на Добруджа. В партньорство с Община Варна традиционно медията е домакин на Майския и Рожденственския салони на изкуствата, които включват над 30 отделни прояви.
Община Варна включи проекта на Радио Варна „Чуваш ли театъра?” в тазгодишната програма за творчески проекти „Варна – територия на творчеството”. Първата радиопиеса в България е записана именно в Радио Варна през 1938 г. под заглавието „Крилата помощ”, а нейни автори са Ангел Каралийчев и Матвей Вълев.


Редакция „Музика” на програма „Хоризонт” за популяризирането на съвременната българска музика
През годините програма „Хоризонт” се утвърди като основен фактор в развитието и популяризирането на българската музика. Десетки са изпълнителите и групите, които дебютираха и по-късно развиха таланта си на честотите на програмата. С поредицата концерти, които реализира, „Хоризонт” даде възможност на аудиторията си не само за досег „на живо” с музиката на любимите си изпълнители, но същевременно и шанс за изява на много млади музиканти.
Запомнящи се през годината бяха концертите на „Сигнал”, „Мери бойс бенд”, Валди Тотев, „Дива река” и „Ева квартет”, „Сънрайз” и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос-че

    0 0 Отговор
    какво има да се коментира - не е ясно кой и как определя "номинации" и "награди"