Last news in Fakti

26 Септември, 2018 23:00 1 807 5

Изложба разкрива българо-германските отношения от Първата световна война

  • първа световна война-
  • българо-германски отношения-
  • германия

Кадрите рамкират различните нива на комуникация между двете държави-съюзнички и динамиката на събитията отпреди 100 години

Изложба разкрива българо-германските отношения от Първата световна война - 1

Нова изложба, показваща различни аспекти от отношенията между България и Германия през Първата световна война, бе открита днес във Военноморския музей във Варна. Кадрите рамкират различните нива на комуникация между двете държави-съюзнички и динамиката на събитията отпреди 100 години, обясни директорът на културната институция Мариана Кръстева.

В експозицията са включени снимки от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на филиала му - Военноморския музей във Варна. По думите на Кръстева по-голямата част от фотосите до сега не са показвани пред широката публика.

Освен за официалните срещи на върховното военно командване на двете страни и общите действия на офицерските състави, експозицията разказва и за подготовката на войниците, бойната обстановка, снабдяването на България с първата ѝ подводница. Редом с това стоят и кадри за съвместни чествания на Рождество и гостуване на сватби в Битолско. Разказът за успехите и неуспехите в конфликта се преплита с кръстовете в общите войнишки гробища.

Експозицията може да бъде разгледана до края на месец ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щайнер

    9 2 Отговор
    България е напълно естествен съюзник на Германия както и Австрия
  • 2 Щайнер,

    6 8 Отговор
    така е било до 44-та, сега не искаме да имаме нищо общо с ислямски Германистан
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Усмивката

    9 3 Отговор
    Така е било до 44г. ...от тогава руските шпиони ни карат да си мислиме да си втълпяваме ,че освен Русия и славянското „ семейство”, за България друга алтернатива няма
  • 5 Guðmundsson

    3 1 Отговор
    Великия Фюрер Адолф Хитлер е направил много добро за нас. За съжаление след 44-та съвецките палчища унищожи ха всичко.