7 Октомври, 2018 00:00 2 484 7

Особена памет

  • шарл азнавур-
  • евреи-
  • израел

Публикация във „Фейсбук“ от Юрий Каннер*

Шарл Азнавур е велик артист и велика личност. Неговата кончина е загуба за всички нас, за целия свят. Под неговото обаяние попадаха всички, които поне веднъж са чули неговия глас, видели са негово изпълнение, дори и да не са разбирали думите - той пееше със сърцето си и попадаше в душите на хората. Не е случайно, че Азнавур бе признат за един от най-добрите естрадни изпълнители на ХХ век в анкета на CNN и сп. „Тайм“, проведена през 1998 г.

И все пак у евреите има особени причини да се отнасят към тази световна звезда от първа величина с благоговение и възхищение. Тези причини се коренят в това как той се отнасяше към нас.

През годините на Втората световна война семейство Азнавур укриваше в своя парижки апартамент евреи. Това бе не само риск, а смъртоносен риск - укривателството на евреи се наказваше със смърт. Но и това бе поведение, което не бе характерно за парижани по време на германската окупация. Мнозинството загинали в Холокоста френски евреи се оказаха в лагерите с помощта на френските градски власти, местната полиция и добрите съседи, които с желание издаваха на нацистите и евреите, и укривателите им. Азнавур, разбира се, знаеха всичко това, но не можеха да постъпят другояче.

Шарл, който живееше в дома на родителите си, отстъпи своя креват на румънски евреи, осъден на смърт от германците и укрил се от Гестапо, стана по-късно звезда и даваше много интервюта. Но за това, че е участвал в спасяването на евреи, разказа едва през 2016 г. Фондът "Раул Валенберг" го удостои с медал. 93-годишния певец каза, че ако искат да го наградят, то нека това се случи в Йерусалим. И през миналата година, по време на неговото световно турне, медалът "Валенберг" му бе връчен от президента на Израел Руевен Ривлин.

Азнавур, който винаги държеше на своя арменски произход и неведнъж говореше за общата съдба на арменския и еврейския народ, признаваше, че обича евреите, Израел и Йерусалим; в неговия репертоар имаше еврейски песни, а едно от най-добрите изпълнения на хита "Аидише мама" ("Еврейска майка") е негово**.

Разбира се, обичаха го, в това число и еврейските му почитатели, не заради това и така или иначе биха го обичали. Но трябва да помним стореното от него.

_____

* - Юрий Каннер е президент на Руския еврейски комитет. Пускам в мой превод публикувания негов статус във връзка със смъртта на Шарл Азнавур (б.м., Вени Марковски)

** - Можете да чуете песента тук: https://www.youtube.com/watch?v=ymRoRJupTi0


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 9 Отговор
    Той вече е легенда,а не като оня пияница Кобзон.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1234

    8 8 Отговор
    Сега става ясно на , какво се дължи шеметната му кариера! Еее , няма начин евреите да не са го направили Певец! Те могат да направят Цачева мис Свят!
  • 5 Waffen SS

    2 2 Отговор
    Но все пак евреите са най-добри в разни козметични неща! А. Х.
  • 6 Брат ми

    1 2 Отговор
    Welcome to Auschwitz
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    В социалистическа България ,Азнавур бе един от малкото западни изпълнители , които се чуваха. Все пак укриването на евреите е ставало от неговите родители - тогава той е бил младеж на 17 -18 години.Нормална е и неговата лепта в тоя хуманен акт.Като изпълнител, той е върха със специфичния си тембър, сценичното излъчване и разбира се, прекрасните песни. Не бива и не може да се сравнява със никой друг !!!Безспорно и еврейската скветовна общност му е дала едно сериозно "рамо" по пътя към голямата сцена. Благодарни сме, че го имаше - съжеляваме ,че го изгубихме. Арменецо, почивай в мир !!