3 Май, 2012 13:45 2 950 0

Непознати творби на Георги Божилов - Слона

  • непознати творби-
  • георги божилов - слона-
  • изложба-
  • „портрети на духа”

  Днес от 18:00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Портрети на духа” – рисунки и акварели на големия пловдивски художник Георги Божилов – Слона (1935 - 2001).
   Вчера бе представена монографичната книга, която съпътства изложбата и която носи същото име – „Портрети на духа”. Книгата е разказ за изкуството на художника, за новаторския и модерен естетически възглед на Георги Божилов, който се оказа в позицията на един от основоположниците на съвременното изкуство в България след 1956 г.
   Публиката познава изящната и лирична абстракция на художника от последните десетилетия на миналия ХХ век. Този път обаче тя ще има възможността да се запознае с непоказвани рисунки и акварели на Георги Божилов, които се съхраняват в частни колекции. Изложбата е едно приятно предизвикателство, което разкрива началото на творческия път на Георги Божилов - един от знаковите художници от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“. Експозицията показва искрените му и непресторени, емоционални и трогателни произведения, отразяващи по най-естествен начин духа на твореца, който е един от най-колоритните наши художници.
   „Интересно е да бъде проследена еволюцията на един художнически живот. Творческият път на всеки художник преминава в търсене на лични житейски и философски истини за намиране на себе си и в разкриване на творческото Аз. Пътят понякога криволичи в търсене на правилната посока, друг път тече плавно и уверено, без колебания и крайни амплитудни точки, като очертава диапазона на художническите възможности. Изграждането на художника Георги Божилов се движи и преминава през интуицията и природното му чувство за естетическо съвършенство...” (из монографичната книга Георги Божилов – Слона (1935-2001). „Портрети на духа” от Анжела Данева).

   Изложбата „Портрети на духа” ще може да бъде разгледана в галерия „Средец” до 31 май 2012 г.

    През месец май 2001 г., само две седмици преди да навърши 66 години, известният живописец Георги Божилов – Слона загина в автомобилна катастрофа край Бургас, докато пътуваше за откриването на своя изложба.
   "Имам усещането, че духовността обеднява все повече. Ще ни липсват духът му, въздухът, който създаваше. Никога не съм пропускал да се видя с него, когато съм бил в Пловдив. Изпитвам усещане за обедняване. Когато човек загуби голям приятел, не е лесно”, каза Вежди Рашидов на поклонението в Градската художествена галерия в Пловдив, където стотици почитатели и приятели на Георги Божилов – Слона бяха дошли да почетат паметта на гениалния пловдивчанин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА