Last news in Fakti

27 Май, 2012 13:30 1 872 0

Искат Света София да стане джамия

  • света софия-
  • истанбул-
  • църква-
  • джамия-
  • турция

Мюсюлмани в Турция настояват един от символите на Истанбул - "Света София" да стане действаща джамия. Техният протест премина под формата на молитви пред сградата на някогашната църква, предаде БНТ. Според закон от 1934-та година "Света София" е музей, а не място за религиозни церемонии.

Наричат я "осмото чудо на света". Величествената сграда в Истанбул е била 900 години православна църква, 500 - джамия, а от близо 80 години е музей. Решението на светските власти да затвори храма за молитви оставя дълбока рана и в християни и в мюсюлмани.

Повечето турци са се примирили с този компромис между религиите. Но има и такива, които смятат, че забраната е обида за завета на султан Мехмед, който превръща църквата в джамия. За промяна на статута се обяви Младежката анадолска асоциация, която организира молитвата пред "Света София". Нейни членове скандираха: "Строшете веригите, отворете джамията". Те решиха да напомнят за своето искане в навечерието на годишнината от превземането на Константинопол.

Християни също настоват за промяна на статута на "Света София". Пребиваващият в Истанбул Вселенски патриарх, обаче, се обяви против възстановяването на катедралата. Неговото становище е, че трябва да се зачитат законите на турската република.

А засега правителството в Анкара е категорично, че "Света София" остава музей.

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532-537 г. при император Юстиниан І.  Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА