Last news in Fakti

11 Юни, 2012 13:53 1 154 0

Дяволи прескачат бебета срещу зли сили

  • кастрило де мурсия-
  • ел колачо-
  • еl colacho-
  • обичай-
  • фолклор-
  • дяволи

Поредното издание на един от най-странните фестивали приключи успешно в Испания

Едно от най-плашещите за бебета места е испанският град Кастрило де Мурсия. От далечната 1621 година там съществува странен обичай – прескачане на бебета. Фестивалът Ел Колачо (Еl Colacho) се провежда всяка година, за да прогонва злите сили от децата, да ги пази от болести и да ги избави от първородния грях. Зрелищното, но опасно шоу се провежда в центъра на града 60 дни след католическия Великден в чест на празника Тялото Христово (Корпус Кристи).

Облечени като дяволи мъже прескачат постеля с няколко невинни малчугани, навършили 1 годинка с пълното съгласие на родителите им. С костюми в ярки цветове, „дяволите“ се голямата атракция на фестивала, който продължава 2 седмици.

Ел Колачо е признат за един от най-опасните обичаи по света, но през вековете не се знае за смъртоносен инцидент. Въпреки това, папа Бенедикт ХVІ призова испанските духовници да се дистанцират от народния практика за предпазване от уроки.

Кулминацията му бе вчера.“Горди сме, че успяхме да запазим тази традиция в продължение на векове“, обяви кметът Маринела Маринке, пише RT.

Кастрило де Мурсия се намира в северната провинция Бургос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА