Last news in Fakti

12 Октомври, 2019 06:00 2 100 1

12 октомври 1901 г. Белият дом

  • белият дом-
  • сащ-
  • президент

По време на съществуването си сградата претърпява 2 пожара - по време на Британско-американската война през 1814 г. и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило

12 октомври 1901 г. Белият дом - 1

На 12 октомври 1901 г. президентът на САЩ Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом.

Преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (Окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Джордж Вашингтон поръчал сградата, но не е живял в нея. Джон Адамс пристигнал с карета в Белия дом, когато още не били измазани всички стени и стърчали скелета. След още 30 години били прокарани тръби за течаща вода, а с централно отопление Белят дом се сдобил през 1835 г. Електрическо осветление има от 1891 г., а кабинетът в западното крило бил построен през управлението на Теодор Рузвелт.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава досега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. През Първата световна война Удроу Уилсън пуснал овце да пасат на моравата пред Белия дом, за да се подпомогнат хората на фронта, а през Втората световна война имало предложение традиционно белите стени на Белия дом да се пребоядисат в камуфлажни цветове.

По време на съществуването си Белият дом претърпява 2 пожара - по време на Британско-американската война през 1814 г. и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.

Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и в момента непроменени са само външните му стени.

Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента. За охраната му се грижат Специалните служби.

Обществените посещения са достъпни от 07:30 ч. до 11:00 ч. от вторник до четвъртък, между 07:30 ч. до 24:00 в петък, и между 7.30 ч. до 13:00 събота, с изключение на националните празници или ако изрично не е оповестено.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобан Здравкович

    8 8 Отговор
    ПРОКЛЕТА JE АМЕРИКА