Last news in Fakti

26 Юли, 2012 10:47 5 905 0

Антични и средновековни монети в радиокасетофон

  • антични-
  • средновековни-
  • монети-
  • радиокасетофон

При проверка на куриерска пратка митническите служители от сектор “Митническо разузнаване и разследване на наркотрафика” от Митница Аерогара София се откриват 144 антични и средновековни сребърни, бронзови и медни монети.

Монетите са били скрити в радиокасетофон за кола и са били предназначени за износ за Испания. Всички задържани монети са културни ценности съгласно Закона за културното наследство. Съставен е акт за установено митническо нарушение. Според експертите най-ранните монети са от началото на 5 в.пр.Хр., а най късните от 16 в. Сред най-ранните монети могат да се изброят сребърен статер на град Маронея, сребърна драхма на град Коринт, сребърни тетроболи на Тракийски Херсонес и на гр. Истиея на остров Евбея. От ранните бронзови могат да се спомненат монетите на македонския цар Филип II (359-336) и на тракийския цар Севт III (325-313). Особено впечатляващ е лот от тетрадрахми на остров Тасос от 2 в. пр.Хр. По морфологични белези може да се допусне, че едрите сребърни монети са част от монетно съкровище.
Най-многобройни са римските сребърни и бронзови монети. Те обхващат дълъг период от време: от Октавиан Август (27 г.пр.Хр. – 14 г.сл.Хр.) до съпругата на имп. Теодосий – Елия Флацила (379-386/8). Интересни от научна гледна точка са сребърен квинар (монета от малък номинал) на Октавиан Август и драхми на имп. Траян (98-117) сечени в югоизточните части на империята, в Ликия и Кападокия. Едрите бронзови номинали – сестерциите са представени с монети на императорите Траян и Хадриан (117-138). Освен бронзови монети от столицата град Рим в пратката са включени и няколко провинциални монети от градовете Филипопол, Августа Траяна и една от най-ранните сердикийски (на днешна София) монети от времето на имп. Марк Аврелий (161-169).
По-малка група са византийските монети, а най-късната група е колективна находка от османски сребърни акчета от 15-16 век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА