Last news in Fakti

1 Август, 2012 15:15 3 253 1

САЩ дари $ 38 хил за уникална църква в Бобошево

  • бобошево-
  • църква-
  • археология-
  • джеймс уорлик-
  • свети тодор-
  • средновековие-
  • история-
  • сащ
САЩ дари $ 38 хил за уникална църква в Бобошево - 1
Снимка: БГНЕС

Американският посланик Джеймс Уорлик обяви дарение от 38 хиляди долара за средновековна църква в Бобошево. Храмът „Свети Тодор“ датира от 11 век и е един от малкото останали религиозни паметници от Първото българско царство.

Църквата притежава някои редки и красиви стенописи, които изследователите приписват на 14 век. „За мен е удоволствие, че американското правителство има възможност да подпомогне съхранението на тази уникална част от българската история и от културното наследство на България като цяло“, заяви американският дипломат у нас, който си тръгва през септември.

Храмът се намира на 2 км северно от град Бобошево, върху възвишение на десния бряг на река Струма, в местността "Селище". По тип принадлежи към кръстокуполните църкви с издаващи се свободно рамене на кръста. Има дължина 7,40 м и ширина 6,21 м.  През 1962 г. тя е „опакована” с дървен градеж в очакване на пълната ѝ реставрация, но след като такава не е организирана, дървеният градеж е свален от местен гражданин с надеждата да се привлекат чуждестранни средства за реставрация.

Държавният департамент на САЩ отпуска  38 790 долара за реставрация и консервация на храма, съобщават от Посолството на САЩ. Директорът на Дирекция „Културна политика” към Министерството на културата Деяна Данаилова и кметът на Бобошево Крум Маринов присъстваха на официалното обявяване на субсидията.

„За нас е чест, че можем да участваме в съхраняването на това културно съкровище посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН). Като посланик съм имал възможност да посетя много културни обекти в България, което създаде в мен дълбок интерес и уважение към богатото културно наследство на тази страна. Затова съм толкова доволен да обявя днес отпускането на тази субсидия, която ще спомогне за реставрацията на една културна ценност и ще задълбочи връзката между нашите две страни,” каза посланик Уорлик.

Консервацията на църквата „Св. Тодор” е шестият проект, който се реализира в България по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство” в последните десет години. ПФОКН е създаден от американското правителство през 2001 г., за да подпомогне опазването на културното наследство по света. 

От началото на своето съществуване ПФОКН е отпуснал 36 милиона долара за опазването на над 700 културни обекта в над 120 страни по целия свят. Всяка година посолствата на САЩ обявяват конкурс за предложения за финансиране на проекти по тази програма.

Предложението за подпомагане консервацията на църквата „Св. Тодор” е подадено от българския клон на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места -  ИКОМОС България.

Общият размер на субсидиите, отпуснати от ПФОКН за България от 2001 година насам, е 194 380 долара. Парите са отишли за консервация на библиотека и джамия на Осман Пазвантоглу във Видин, антични подови мозайки от Филипополис, Куршум джамия в Силистра, тракийска гробница от 4 век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе и други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cheater

    0 0 Отговор
    Заглавието: "САЩ дари 38 хил лв за уникална църква в Бобошево"
    1-вото изречение: "Американският посланик Джеймс Уорлик обяви дарение от 38 хиляди долара за средновековна църква в Бобошево."

    Колко пари са дарени?! Колко хил. $ или ЛВ?!?!?