Last news in Fakti

10 Август, 2012 16:35 738 1

Още 910 000 лв. за разкопки и реставрация

  • реставрация-
  • консервация-
  • археология-
  • недвижими културни ценности-
  • мс

Правителството отпусна допълнителни 910 000 лв. за управление и опазване на недвижими културни ценности. Средствата ще бъдат предоставени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. на Министерството на културата, на общините Казанлък, Варна и Бургас, съобщават от правителствената информационна служба.

Допълнителното финансиране ще позволи извършването на археологически разкопки и консервация на крепостната стена „Созопол” (325 000 лв.), на средновековната крепост „Акра” – Черноморец (90 000 лв.), на обекта „Аква Калиде” край Бургас (120 000 лв.), на крепостта „Кастрици” край Варна (25 000 лв.) и за изготвяне на общ устройствен план и археологически разкопки и консервация на Тракийската гробница при с. Бузовград (350 000 лв.).

Постановлението е прието днес неприсъствено.

Днес културният министър Вежди Рашидов се запозна с хода на теренните археологически проучвания на древния град „Аква Калиде – Термополис” край Бургас. Обектът  ще се превърне в атракция за туристите, след като бъде реставриран и социализиран.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веско алексиев

    0 0 Отговор