22 Май, 2020 09:13 1 823 7

"Квадрат 500" също отваря за посетители

  • квадрат 500-
  • музей-
  • галерия-
  • отваря

На 24 май ще работи с вход свободен

"Квадрат 500" също отваря за посетители - 1
Снимка: БГНЕС

"Квадрат 500" също ще отвори врати за индивидуални посещения от 22 май 2020 г. Всички посещения ще стават при спазване на действащите противоепидемични мерки.

Националната галерия обявява свободен вход на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост за експозициите в Двореца, Квадрат 500, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музея на социалистическото изкуство и Софийски арсенал – Музея за съвременно изкуство.

Квадрат 500 - най-новата и най-голяма сграда на Националната галерия, е открит на 25 май 2015 г. В 28 зали на четири нива са изложени 1700 произведения на български и чуждестранни художници от богатия фонд на галерията, който наброява над 42 000 музейни единици. Началото на българската колекция се поставя през 1890-те. По-голямата част от чуждестранната колекция е формирана през 1980-те.

В експозицията са включени творби, представящи българското изкуство от средата на ХІХ век и от XX век, европейско изкуство от ХV-ХХ век, образци от Азия, Африка и Америка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянецо

    2 0 Отговор
    Къде ссе намира тоя квадрат 500, някой може ли да ми каже? Проглушиха ни ушите с него.

    Коментиран от #5

  • 2 Овал 99

    1 0 Отговор
    И аз искам да знам...
  • 3 Трапец 13

    2 0 Отговор
    Ми в София е, къде да е
  • 4 файчо

    0 0 Отговор
    По време на пандемията беше Куб 500. Е,в София е,естественно. Нали Веждито го предложи?
  • 5 Чичо Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянецо":

    Обяснявам, сериозно: 1. До Ал.Невски, зад него в ляво. Картинна галерия е от 1981г. Направиха ремонт и дограма за 27 милиона лева!!! И не им стигнаха да го довършат. Вежди Рашидов да каже кой усвои парите? Билетът е 10 лв. Посетителите са на пръстите на едната ръка. Изгониха Алианса в съседен корпус ,от помещенията, за да ги приобщят към музея. Не ги ремонтираха!!! Стоят празни 5 години. Там чужденец не съм видял да влиза. Това е мега кражба! Нямам думи. Крадци на евро пари...

    Коментиран от #6

  • 6 Чичак

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Гошо":

    И аз мислех, че 27 мил са много пари, докато не направиха водопровод до Перник за толко пари. И сега чакаме пак да се напълни язовира, за да падне режима.
  • 7 ВАЗОВ

    0 0 Отговор
    СМЕНЕТЕ ТОВА ТЪПО ИМЕ ,,КВАДРАТ 500"