Last news in Fakti

3 Юни, 2020 10:57 4 635 10

20 години от смъртта на Невена Коканова

  • невена коканова-
  • смърт-
  • умира

Актрисата умира на 3 юни 2000 година след 62 роли в киното

20 години от смъртта на Невена Коканова - 1
Снимка: БГНЕС

Невена Коканова – „Първата дама на българското кино”

Невена Коканова е една от емблематичните актриси в света на киното и театъра. Естествена, земна и непринудена, тя не се главозамайва от светлината на прожекторите и любовта на публиката, въпреки неоспоримите си успехи.

„Първата дама на българското кино“, както често е наричана Коканова, играе както в киното, така и в театъра. Въпреки че най-запомнящите ѝ роли са в киното, актрисата твърди, че основното и поприще е театъра. Големият пробив на актрисата е в екранизацията на „Тютюн“ от 1962 година, в ролята на Ирина, Коканова е в главната роля и в „Спомен за близначката“, „Крадецът на праскови“ и други.

Невена умира на 3 юни 2000 година след 62 роли в киното, многобройни награди и дългогодишно възхищение на зрителите. Тя остава един прекрасен пример за всички нас. Въпреки аристократичния си произход, красивата и велика актриса остава съвсем земна. Тя намира радост в обикновените неща и се радва на множеството домашни любимци и красотата на природата, които избира да я заобикалят.

„Любовта има толкова много лица! Можеш да я откриеш навсякъде, ако очите на душата ти са отворени… Не бих казала, че любовта е чувство. Тя е състояние на цялото твое същество. То е трамплин, от който душата ти се извисява, всички клетки на организма достигат върховния си заряд. Тогава си по-работлив, по-талантлив, по-градивен.”


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    27 0 Отговор
    Велика!!!
    Поклон!!!
  • 2 Българан Европейски

    25 0 Отговор
    Недостижимата и неповторима звезда на българското кино. Любима и обичана завинаги.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Поклон

    24 0 Отговор
    Ето това е ЗВЕЗДА обичана от всички естественна и земна! Нищо, че устните и не са като маймунски г..! И натъпкана със със... знаете какво...! Ще те помним винаги!
  • 5 месара

    12 0 Отговор
    времето лети , остават спомените !
  • 6 00000014

    12 0 Отговор
    Само едно ме дразнеше - говореше на бавни обороти. Но беше класи над съвременните недоразумения.
  • 7 Ved

    11 0 Отговор
    Велика .
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Поредното доказателство, че ако искаш да си добър актьор в България, трябва да седиш далеч от НАТФИЗ. Там възпитават само рецитиращи роботи.
  • 9 Само като прочетете

    3 0 Отговор
    в колко филми е играла, за последните 30 години всички "нови" звезди взети заедно не са играли толкова умножено по 2
  • 10 Табаков

    2 0 Отговор
    Невена Коканова беше много красива жена,имаше много приятен,топъл глас и неземна усмивка. Чернокоса мадама. Ако беше млада днес,сигурно щяха да я поканят за моделка на някоя световна марка за дрехи и бельо.