28 Септември, 2012 17:22 1 750 0

Мощи на петима светци и частица от Светия кръст пристигат в Свиленград

  • мощи-
  • светци-
  • свиленград

Мощите на петима светци пристигат в понеделник в Свиленград. Паметното събитие  е част от богатата празнична програма на общината в чест на 100-годишнината от Балканската война и освобождението на града. То се осъществява със съдействието на Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Галактион.


Мощите на Св. Александър Невски, вградени в икона, на Св. Великомъченица Екатерина, Св. Пантелеймон, Св. Харалампий и Св. Йоан Златоуст, както и икона с вградена частица от Светия кръст Господен, ще пристигнат от Шипченската света обител „Рождество Христово”. Те ще влязат в града с литийно шествие, водено от  митрополит Галактион, който ще отслужи вечерно богослужение.

Литийното шествие ще премине от стария мост на река Марица до храм „Света Троица”, където светините ще бъдат изложени за поклонение до 7 октомври. На този ден ще има и тържествена литургия. През цялата седмица всеки, който желае, ще може да се поклони пред чудодейните мощи и да получи благословия.

През 2010 година през Свиленград преминаха частици от мощите на други двама светци - Св. Игнатий Старозагорски и Св. Прокопий Варненски. Тогава стотици християни  имаха възможност да докоснат чудотворните реликви и да се помолят за здраве и благоденствие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА