Last news in Fakti

20 Юли, 2020 09:52 1 354 16

"Чернобил" получи 7 награди на БАФТА

  • чернобил-
  • сериал-
  • награди-
  • бафта

Сериалът бе номиниран в 14 категории

"Чернобил" получи 7 награди на БАФТА - 1
Снимка: Shutterstock

Минисериалът "Чернобил" (Chernobyl, 2019) получи седем награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), съобщиха ТАСС и британски медии, пише "Дарик".

Наградите за телевизионно майсторство бяха обявени в петък вечер на онлайн церемония, излъчена в канала на БАФТА в Youtube и в профилите ѝ в социалните медии.

Сериалът, създаден от американската платформа НВО и британската тв компания "Скай", бе номиниран в 14 категории. От академията бе отличен режисьорът Йохан Ренк от Швеция, исландската композиторка и носителка на "Оскар" Хилдур Гуднадотир, създала оригиналната музика за сериала, художничката на костюмите Одил Дикс-Миро, Великобритания. Другите награди бяха за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж.

Сериалът е номиниран и в още три категории за телевизионните награди, които ще бъдат обявени на 31 юли. Актьорът Джаред Харис, който изпълнява ролята на акад. Валерий Легасов, е номиниран за най-добър актьор в главна роля, а шведският актьор Стелан Скарсгард е с номинация за второстепенна роля за образа на Борис Щербин. "Чернобил" се бори и за наградата за най-добър минисериал.

Сред другите отличени на церемонията, излъчвана онлайн късно вечерта в петък, бяха сериалите "Тъмните му материи" и "Остри козирки". Тази година наградите за телевизия на БАФТА са разделени на две и лауреатите се обявяват в различни дни.

Наградите за телевизионно майсторство отличават постиженията в отделните аспекти на телевизионната продукция, като режисура, сценарий, операторско майсторство. Телевизионните награди отличават тв продукциите в различни жанрове и формати, както и най-добрите актьори и водещи.

През февруари БАФТА обикновено обявява наградите си за кино, които традиционно предизвикват най-голям интерес в световен мащаб и се смятат за британски еквивалент на "Оскар". Заради пандемията през 2021 г. наградите БАФТА за кино ще бъдат обявени през април. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский

    2 1 Отговор
    И след 10 години, много хора, участващи в отстраняването на този инцидент, са имали рак...
  • 2 Русский

    2 1 Отговор
    А сега имаме глупави младежи, които са за пари (!!!) изкачва се в зоната на отчуждаване. "Покажа".
  • 3 Акхмет

    3 2 Отговор
    Нритански филм получил британска награда. Машаллах! Значи ли това че в него има джендърщина и гейщина, щото вече съвсем официално нищо не може да получи награда бафта, ако в него нема поне един от лгбт?

    Коментиран от #4

  • 4 Русский

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Акхмет":

    Погледнете в Youtube архивни кадри от ликвидирането на аварията в Чернобил. Не мисля, че сред тези хора е имало дори един гей. В онези години почти не ги имахме.. Добре, чухме само, че има такъв феномен. И тогава бяхме всички заедно. Никой не разбираше кой е руснак и кой е украинец (Чернобил е Украйна).
  • 5 Само питам

    5 0 Отговор
    А "Тримейл Айлънд" кога ще получи награди?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Акхмет

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    За какво? Демократичният атом е абсолютно безвреден, доказано е физически, химически.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русский

    5 0 Отговор
    И още нещо - непременно трябва да покажем негъра във филма! Вероятно във филма "Чернобил" има негри (не съм гледал, не знам). Въпреки че исторически се е случило, че на територията на бившия СССР негърът винаги е бил голяма екзотика, ние просто нямаме исторически, те никога не са живели на територията на СССР. Ние винаги сме имали хора от азиатски националности, те са живели в своите земи от векове-и сега живеят. Какви негри?
  • 11 Русский

    4 0 Отговор
    Гледах кадри от филма "Чернобил". Както винаги. На каските на пожарникарите има червени звезди, а на масата на военните има бутилка водка. Къде е мечката на въжето, ушанката и балалайката?
  • 12 Бесен Язовец

    7 0 Отговор
    Получил 7 награди за фантастика!
  • 13 плевен

    3 0 Отговор
    БАФТА е като Нобеловите награди. Няма нищо общо с истината. Участник в медийната война. Естествено на джендър-страната.
  • 14 В Чернобил

    0 0 Отговор
    Е имало само един единствен проблем. Сбърканата аварийна спирачка (тоест по спиращите реакцията пръти е имало графит) и никой в централата си е нямал на идея, че това е катализатор
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Акхмет

    2 0 Отговор
    Без разнообразие? Без награда BAFTA! Голяма стъпка за представяне на ЛГБТ по телевизията Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) въведе ново правило за стимулиране на инклюзивността. Всички номинации трябва да отговарят на BFI стандартите за разнообразие. Тези стандарти включват LGBT общността. Споделете това Новите стандарти са едно от новите правила за наградите за 2021 година. „Нашата цел е да обединим индустрията, за да подобрим разнообразието и включването“, каза Аманда Бери, изпълнителен директор на BAFTA. В допълнение към новите стандарти, комисиите и председателите на съдебните заседатели също се предлагат независими обучения за несъзнателни предубеждения. “ ЛГБТ общността е част от новите стандарти за разнообразие. Те се фокусират и върху увреждания, раса и възраст. Организацията има за цел също така по-добро представителство на хора извън Лондон и Югоизток. Филмовите награди на BAFTA вече приложиха правила за разнообразие в няколко категории. Шоуто на наградите често е критикувано от липсата на многообразие. През последните години американските Грами, Оскари и Емис бяха поставени под микроскоп по отношение на инклюзивността.