Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 09:06 893 0

„Нацистът и фризьорът“ е в книжарниците

  • нацистът и фризьорът-
  • книги-
  • роман-
  • колибри

„Нацистът и фризьорът“ е в книжарниците от 29 октомври. Романът е продаден в тираж от над 250 000 копия, издаден е на 16 езика в 22 страни, а авторът му, Едгар Хилзенрат, е носител на 8 престижни литературни награди.

„Нацистът и фризьорът“ (превод: Жанина Драгостинова, 328 стр., цена: 14 лв.) е ефектен роман гротеска, който ни пренася в Германия в мрачните времена на националсоциализма и Холокоста. Авторът ни въвежда в житието на масовия убиец от SS Макс Шулц, който след Втората световна война се сдобива с еврейска идентичност, а впоследствие емигрира в Израел, за да избегне преследването на немските власти. Разказът тече в първо лице и приковава вниманието с чудовищно лаконичен език, причудлив хумор и безпардонно описание на серия от сексуални сцени, коментират издателите от „Колибри”.

Едгар Хилзенрат е роден през 1926 г. в Лайпциг в семейството на еврейски търговец. Обстоятелствата налагат да сменя често мястото на пребиваване – живял е в Палестина, Израел, Ню Йорк и Париж. Хилзенрат е ненадминат в умението да демаскира политическата реторика и да назовава нещата с истинските им имена. Романите му са и своеобразна апология на сетивния човешки опит – в съдбите на неговите герои често прозира бунт срещу тиранията на ума над тялото.

Премиерата на книгата ще бъде през януари в Гьоте институт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА