Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 12:21 1 759 1

Виктор Самуилов с "Орфеев венец"

  • орфеев венец-
  • виктор самуилов-
  • награда-
  • пловдив чете-
  • съвременна поезия

Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе връчено на Люба Халева

Виктор Самуилов е тазгодишният носител на наградата "Орфеев венец" за високи постижения в съвременната поезия.

Призът на детският писател и поет му бе присъден от фестивала „Пловдив чете“ за 2020 г. Творецът получи златен венец, изработен от Жорж Трак, грамота и премия от 5000 лева.

Отличието за най-добро художествено оформление на книга "Златна четка" бе присъдено тази година на Люба Халева.

По време на церемонията поетът поздрави публиката със стихотворение за писател, който ще разбере какво е написал, едва когато научи азбуката.

„Благодаря на любимия ми Пловдив, който ми подари тази хубава вечер. Признавам си, че съм благодарен, но и смутен. Отговорност е да стоиш до такива носители на „Орфеев венец“ като Константин Павлов, Борис Христов, Иван Теофилов, Иван Ланджев. Благодарен съм, че тези поети ги има. И това се случва с годините на усърдие и упоритост в едно тайно място, наречено издателство „Жанет 45“. Що за шантава птица трябва да си, за да се посветиш на делото да издаваш българска литература и така да пишеш българската литературна история. Благодаря на днешните малчугани, които потропват с юмручета по клавиатурата с мечтата да разкажат своите истории. Нека са спокойни – издателство „Жанет 45“ няма почивен ден“, каза Самуилов.

„Орфеев венец“ за съвременна поезия е българска литературна награда, която се присъжда ежегодно по време на фестивала „Пловдив чете“. Учредена е през 2006 г. от пловдивските издателства, организатори на фестивала „Пловдив чете“, а партньори са Министерството на културата, община Пловдив и Асоциация „Българска книга“. Носители на наградата през годините са някои от най-големите български поети – Валери Петров, Иван Цанев, Иван Теофилов, Екатерина Йосифова, Александър Секулов и други.

Приз „Златна четка”, която се връчва от 2015 г., за художествено оформление на книга кметът на Пловдив Здравко Димитров връчи на Люба Халева. Тя също отправи благодарности за признанието и изтъкна, че е поласкана да бъде в компанията на сериозни творци като предходните носители на приза.

„Това е награда с особена тежест”, заяви художничката.

През 2015 г. Халева печели и националната награда „Христо Г. Данов“ в категорията „Изкуство на книгата“ за работата си като илюстратор и оформител на книги на ИК „Жанет 45“.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо

    0 0 Отговор
    Поздравления за г-н Самуилов!