Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 20:21 1 918 0

Тийнейджърски бг клип в киното на Робърт де Ниро

  • клип-
  • кино

Днес бяха раздадени наградите на първия конкурс за тийнейджърски видеоклип “ReporTeen – Свободата е”, организиран от Център за образователни инициативи, с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България“, която е генератор на идеята и единствен спонсор. Церемонията в кино „Влайкова“ беше предавана на живо на сайта www.reporteen.bg, където може да се гледа пълен запис от събитието.

Конкурсът е за кратки видеоклипове с дължина до 180 секунди на тема „Свободата е...“, които да бъдат създадени от тийнейджъри (между 13 и 19-годишни). Условията за участие бяха създателите да са ученици и клиповете да са с позитивно послание.

Гости на събитието бяха Надя Захариева (програмен директор "Изкуства и култура", Фондация "Америка за България"), Жана Караиванова (директор на SoIndependent Film Festival - Фестивал за независимо кино), Виктор Чучков (режисьор, продуцент, автор на филма "ТИЛТ"), Цветан Цветански (председател на Управителния съвет на Сдружение "Център за образователни инициативи").

В конкурса участваха 60 клипа на тийнейджъри от 32 населени места в цялата страна.
Голямата награда на фондация "Америка за България" - професионална камера и излъчване по време на "Фестивала на българското кино в Ню Йорк - 2013", провеждан в киното на Робърт Де Ниро "Трайбека" -  отиде при Пламен Димитров, ученик в 12-и клас от Варна.  Според рецензията на журито „3-минутният "Сън за щастие" на Пламен Димитров е истински малък филм. Пламен е разказал история, която не просто има завръзка и развръзка, има сценарий и има концепция как свободата да бъде представена, но и вълнува, кара ни да се замислим.  Пламен има талант и не бихме се изненадали, ако бъдещето му е в киното."

Поощрителни награди от фондация "Америка за България" - лаптоп, професионални фотоапарати с висока резолюция при снимане на видео и статуетка, както и мобилни телефони, получиха Сава Стоянов (11-и клас, София), Цвета Клементин Петрова (9-и клас, Варна), Мартина Георгиева (9-и клас, София),  Кристина Ценова (9-и клас, Плевен), Стефан Върбин (9-и клас, с. Врачеш), Георги Динев (9-и клас, Перник). Със смартфон се сдоби и фаворитът на публиката Виктор Арсов (10-и клас, София), който бе определен с онлайн-гласуване на сайта на конкурса.

Дванадесетте финалисти получиха специална награда от партньорите от Младежки театър "Николай Бинев" - ВИП карти за 50% намаление за всички постановки през този сезон и грамота, изработена от младия графичен дизайнер Стефан Чинов. Фестивалът SoIndependent покани официално всички участници като ВИП гости на закриването на фестивала на 4 ноември в зала 1 на НДК. Всеки ReporTeen ще получи на адрес тениска с логото на конкурса.

Проектът беше подкрепен и от известни актьори, певци, режисьори и водещи, които споделиха с тийнейджърите какво е за тях свободата: Койна Русева, Искра Донова, Гери Турийска, Петър Мелтев, Бойко Кръстанов, Петър Кауков и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА