Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 13:30 2 442 1

Атанас Атанасов в роля на Лорънс Оливие в "Копой"

  • спектакъл-
  • театър-
  • атанас атанасов

Сценична реализация на нашумялата пиеса „Копой“ от британеца Антъни Шафър ще бъде представена за пръв път в България в събота в сакралното мазе на Театър 199 „Валентин Стойчев“. В главните роли са Атанас Атанасов (известен и като агент Колев от сериала „Стъклен дом“) и младата звезда на Сатирата Мартин Каров.

Да напишеш перфектна криминална пиеса е сякаш по-трудно отколкото да извършиш идеалното престъпление, твърдят от екипа. Колко писатели са дръзнали да се пробват в този жанр в театъра? Агата Кристи, да. Джон Пристли, Робер Тома, Жорди Галсеран – също да, но така или иначе успелите и прочулите се не са много. Друг голям автор, свързан с драматургията на трилъра, обаче е Антъни Шафър, виртуоз в играта на криеница със зрителя.

Действието в „Копой“ се развива в имението на Андрю Уайк, автор на... криминални романи. В дома му пристига Майло Тиндъл... актьор. Или, може би, шофьор на такси. Или пък нито едно от двете?
Играта започва, но каква всъщност е тя? Каква е „криеницата на Шафър“ този път? Игра на котка и мишка или на шах? Кой каква роля играе? Кой движи фигурите, кой е пионката? Какви са правилата, каква е целта? Има ли замесена фатална дама? Има ли грабеж? Има ли убийство? Ако да – къде е трупът? Ако ли не – какви са тези следи от кръв?...

Навсякъде по света, където се играят представления на „Копой“, молбата към зрителите е да не разказват нищичко от това което се случва на сцената на познати и приятели, които проявяват любопитство към спектакъла. Разберете сами какво ще стане накрая!

Пиесата „Копой“ на Шафър е получила безброй награди (включително и „Тони“ за бродуейската постановка) и e пребродила земното кълбо надлъж и шир. И ето, че странстванията й я доведоха и тук за първа среща с българския театрален зрител. 

„Дали когато си слагаме маска имаме съзнанието, че играем, че се прикриваме? Или това е рефлекс, който ни кара да забравим, че се преструваме? Дали когато лицемерно отстояваме ценности, си даваме сметка, че лъжем себе си, че участваме във фарс, който сами си организираме? Попадаме ли в капана на собствените си заблуди? Илюзия ли е вярата в справедливостта, в достойнството, в Бога? Изкушението да бъдеш друг, да надскочиш способностите си, да се пребориш, да си победител… Какъв е залогът? Какво печели победителят? Какво губи победеният? В един двубой до смърт, в едно съревнование на границите на възможното, в една битка за надмощие над съперника на всяка цена основният играч е наблюдателят, „отсъстващият“, този, който е причина за борбата…
Основният играч си ти! Битката е за теб! Затова играй докрай!“ - предизвиква зрителите младият Калин Ангелов, който е режисьор на интригуващия столичен спектакъл.

Роден в Ливърпул на 15 май 1926 г., Антъни Шафър работи като миньор и  журналист, преди да завърши право и да открие собствена адвокатска кантора. Скоро след това обаче заедно със своя брат близнак Питър Шафър започват да работят съвместно над криминалния роман  “Какво прави малкият крокодил?“. Творбата не постига особен успех, но веднъж заразени от писателската тръпка, двамата са твърдо решени да продължат да работят и по втора книга, „Изсъхнали убийства“, която става бестселър.
Самостоятелно Антъни Шафър постига огромен успех със сценария на шедьовъра на Хичкок  „Шемет“, както и с превърналия се в култов филм на ужасите  „Сламеният човек“. Негови са класическите адаптации за екран на романите на Агата Кристи  „Смърт край Нил“ и  „Зло под слънцето“.
Но театърът е голямата му любов в литературата. „Копой“ е написана през 1970 г. и превръща Антъни Шафър в класик на съвременната криминална драматургия. Заглавието светкавично става хит и е поставено в десетки страни. През 1972 г. режисьорът Джоузеф Манкевич заснема филма „Копой“ със сър Лорънс Оливие и Майкъл Кейн. А през 2007 г. Кенет Брана прави нова кинолента по пиесата (този път сценарист е Харолд Пинтър) с Майкъл Кейн и Джъд Лоу.
Антъни Шафър умира на 6 ноември 2001 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боб

    0 0 Отговор
    Интригуващо звучи, явно ще се гледа. Харесвам този театър и се радвам, че продължава да задържа вниманието с любопитен афиш.