Last news in Fakti

7 Ноември, 2020 19:12 1 985 4

Ясно е вече българското предложение за "Оскар"

  • бащата-
  • оскар-
  • български филм-
  • награда оскар-
  • предложение-
  • номинация-
  • чуждоезичен филм

Филмът е носител на голямата награда "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари

Комисията по избор на българско предложение за наградата "Оскар" за чуждестранен филм към Националния филмов център, председателствана от Милко Лазаров, избра българския претендент - "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от институцията.

Филмът е носител на голямата награда "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят - Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави.

"Бащата" е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА.

Ясно е вече българското предложение за "Оскар"

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след СЛАВА през 2017.

В центъра на историята в "Бащата" стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, "аджеба", иска да му каже тя, и защо звъни не на него, а на съседката.

Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии.

Ясно е вече българското предложение за "Оскар"

Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. "Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите", споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

През 2019 "Бащата" спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино - "Кристален глобус" за най-добър филм на Международния филмов фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино форуми в света. В последвалата си фестивална кариера филмът обра редица призове, сред които наградите на публиката в Триест, Италия, и Сахалин, Русия, и наградите на критиката и младежкото жури в Арас, Франция.

Журито на фестивала на българското кино "Златна роза" пък удостои "Бащата" с награди за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов. Към момента филмът е продаден за киноразпространение в над десет държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 1 Отговор
    Простотия по български!
  • 2 Оскар

    1 2 Отговор
    Победител е Боко Тъпото.
    С много превъплъщения!
    Но най-вече като Чекмедже Боко Джипкаджи.

    Кoмуниcтът Бoриcoв фaлшифицирa избoритe НAЙ-ГOРE, пo лукaшeнкoвcки!
    C нaд милиoн фaлшиви глacoпoдaвaтeли мъртви души...
    Бългaритe нe ca 10 милиoнa, нaли?

    A ниe ТУК ДOЛУ, рaзнacямe кaтo лудитe в избoрнaтa нoщ,
    чувaли c прoтoкoли и бюлeтини...

    Комунистите от ОПГ-ГЕРБ,
    и фюрерът им Борисов,
    са най-долната утайка на БКП!

    ФАКТ!

    Коментиран от #3

  • 3 Антикомунист

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Оскар":

    На път съм да стана социалист.
    Нинова, единствена в България,
    въведе демократични избори.

    Единствено в БСП е пряк избора на лидера,
    от членовете на партията!

    Комунистите от ОПГ-ГЕРБ,
    и фюрерът им Борисов,
    са най-долната утайка на БКП!

    ФАКТ!
  • 4 Клоунът бозо

    0 0 Отговор
    Най-вероятно ще е някаква боза.