Last news in Fakti

8 Декември, 2012 17:02 1 213 1

Прокурорска проверка заради осквернен кръст в Ермитажа

  • ермитажа-
  • скандална-
  • изложба

В петербургския Ермитаж започна прокурорска проверка заради съмнения, че в световноизвестния музей е бил осквернен християнският кръст, след като по време на авангардна изложба към него са били приковани пластмасов клоун от "Макдоналдс" и плюшено мече, съобщи агенция „Интерфакс“.

Според директора на музея Михаил Пьотровски по повод на експозицията на британците братя Динос и Джейк Чапман в прокуратурата са получени много оплаквания. „Това свидетелства за културната деградация на нашето общество и за използването на общественото мнение за натиск. Изложбата не е кощунство, а дали е изкуство или не, решава музеят. Не може улицата да ни диктува правила“ - заяви той.

Скандалната изложба е в Ермитажа от 20 октомври и трябва да остане там до 13 януари догодина. Ключовата творба в нея е триизмерен колаж от миниатюрни фигурки, разположени в 9 стъклени витрини. Някои от шокиращите сцени в тях напомнят за нацистките издевателства в концлагерите.

В Русия художници и организатори на изложби неведнъж са били подлагани на преследване заради оскърбление на религиозните чувства на вярващите. През 1998 г. например художникът Авдей Тер-Оганян прави пърформанс, в хода на който разбива икони с брадва, заради което срещу него е заведено углавно дело и той е принуден да избяга зад граница и да поиска политическо убежище в Чехия.

През август 2011 г. картина на Александър Савко, изобразяваща Мики Маус в ролята на Иисус Христос, е обявена за екстремистка, цинична и обидна за православните християни.

Много повече гласност, макар и в друг жанр, придоби процесът срещу певиците от група „Пуси Райът“, които изпълниха пънк молитва срещу Путин в московския храм „Христос Спасител“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    А защо, в модерното изкуство и то не от вчера, а от началото му, все Христос му е врага? Не се намери перформанс да се занимава с палестинския геноцид например, или с отричането на холокоста, или с еврейския световен заговор и особено унищожаването на България. А защо тези на щат към синедриона кретени дето редят смачкани тенекии в случай че не се занимават директно с Христос, се наричат от медиите художници? Че това е богохулство преди всичко - да си навират свинските муцуни в района на Микеланжело, и за даняма хър-мър Микеланжело да бъде убит.