15 Март, 2021 11:47 3 048 5

Почина обичан пловдивски творец

  • почина-
  • художник-
  • пловдив-
  • дечко дечев

Дечко Дечев е издъхнал на 13 март

За кончината на уважаван и обичан творец съобщи АМТИИ "Проф.Асен Диамaндиев" Пловдив чрез официално обръщение, което бе публикувано на FAcebook страницата им:

С огромна скръб споделяме, че на 13 март 2021 г. почина доц. Дечко Дечев, уважаван и обичан колега, приятел, художник и общественик. Ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив в периода 10 април - 30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра Изобразителни изкуства, създател и водещ преподавател в специалност Църковна живопис. Завършил НХА София, специалност Стенопис при проф. Георги Богданов (1974).

Специализира в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург. От 1980 до 1989 г. е главен художник и Председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници. 1990 – 1999 е Директор и Управител на Арт-център ЕООД към СБХ.

Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.

От 1998 г. работи в областта на църковната живопис в колектив с доц. Елена Кантарева-Дечева. Най-значимите им постижения са в храм Успение на пресвета Богородица в Пампорово и катедрален храм Свети Висарион Смоленски - Смолян. Член е на Съюза на българските художници, секция Стенни и монументални изкуства, от 1979 г.

Неговата ярка личност и мащабно творчество остават завинаги в сърцата ни! Поклон и благодарност! Съболезнования към семейството и близките!

С огромна скръб споделяме, че на 13 март 2021 г. почина доц. Дечко Дечев, уважаван и обичан колега, приятел, художник и...

Публикувахте от АМТИИ "Проф.Асен Диамaндиев"- Пловдив в Неделя, 14 март 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    8 2 Отговор
    Бог да го прости човека!!! Дано не го изпишат и него от Ковид!!!
  • 2 до Ивайло

    2 11 Отговор
    12,000 (по официални) данни умряха от ковид. още толкова по реални? мислиш ли, че си интересен? или изобщо, мислиш ли?

    Коментиран от #3

  • 3 Ивайло

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "до Ивайло":

    А такива като тебе, дето вярват на тия "официални" данни и на цялата тая пропаганда, мислиш ли че сте ми интересни??? Не, съжалявам ви!!!
  • 4 Николай

    6 0 Отговор
    Бог да го прости и него и нас!
  • 5 Майна

    3 0 Отговор
    Бог да го прости Дечко! Помня го още от социализма, когато беше шеф на Художественият съвет на т.н. "Комбинат за декоративно-монументални изкуства" към СБХ на ул. Пекин в Пловдив, отсам Ж.П. линията която дели квартала от "Шекер махаала". Там задължително минаваха всички художници и склуптури в града и района, тъй като там бяха складовете с материали на СБХ-то в които имаше от пиле мляко. Легендарни бяха тия Художествени съвети в Комбината. Идва важен, важен Йонито /Йоан Левиев, Бог да го прости, братът на великия Милчо Левиев/ с един картон 1-1.5 м на 0.6-0.8 м на който е нахвърлил проекта си за декоративно пано с мозайки за стената на еди кое си училище или завод от 20-30 кв. м. качват се по стълбичката на вторият етаж в заседателната зала със стъклени но замъглени стени и прекарваха няколко часа в дълбоки художествено-творчески разисквания на мезе, уиски и кола. Накрая Йонито излиза ухилен до ушите с гласуван бюджет за съответното пано от 40-50 000 лева. Още веднъж, Бог да го прости!