24 Април, 2021 21:30 3 093 7

С богата програма Русе ще отбележи своя празник

  • русе-
  • 6 май-
  • празник на русе

Множество културни събития в крайдунавския град на 6 май

С богата програма Русе ще отбележи своя празник - 1

На 6 май Община Русе подготвя богата празнична програма по случай Деня на храбростта, който е и Празник на Русе, съобщиха от градската управа.

От 10 до 18 ч. пред Ларгото на Операта ще има много образователни и забавни моменти за децата на Русе и техните родители. Събитието е част от образователното турне на National Geographic KIDS, което гостува в Русе за втора поредна година.

В 11:30 ч. по традиция започва тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война (пл. „Княз Ал. Батенберг“), а от 12:30 до 14:30 ч. в Градската градина, около Паметника на Свободата ще оживее духът на стария Русчук. Живи сцени и картини от бита на русенци от края на 19-и и началото на 20-и век ще бъдат умело пресъздадени в своеобразния спектакъл на открито „Ретро Русе“ с участието на артисти и музиканти от ДТ „Сава Огнянов“, Държавна опера – Русе, Държавен куклен театър – Русе, ФТТ „Найден Киров“, ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ и ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“. Празникът се осъществява и със съдействието на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите – Русе, Художествената галерия, Дружество „Традиция“, Фондация „Въздигане“ и Исторически парк – Варна, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ОП „Русе арт“. Идеята на „Ретро Русе“ е да възкреси по атрактивен и оригинален начин живота на „Малката Виена“. Режисьор и сценарист на събитието е Орлин Дяков, а художник по костюмите - Виолета Радкова. Някои от емблематичните „първи неща“, с които Русе се гордее, и още много изненади очакват русенци и гостите на града, които ще имат възможност не само да наблюдават, а да станат и част от спектакъла.

От 17 ч. на сцената пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев, а от 20 ч. на площада пред общината русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21 ще повдигнат градуса на настроението и ще закрият празничната вечер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куку бенд

    3 0 Отговор
    Ще участва ли

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Умрялата

    4 4 Отговор
    провинциална малка Виена.. Заприличахме на силистра, търговище и разград... Част от делиормана.. Под упраелението на мутрите

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Евлоги

    2 1 Отговор
    Ех как почервенявам, когато прочета новина за Русе, те са по-големи от нас (Стара Загора), докато родния ми град вече е почти 100 000, че е намалял с над 11 000 само за една година.
    Вижте повече за мен и моя интересен живот в гугъл. Евлоги Динчев
  • 5 Русенец

    1 1 Отговор
    След предишните тържества на куметя, новозаразените в Русе скочиха рязко. Не се ли научи, тоя?
  • 6 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Умрялата":

    Имена на градове се пишат с главна буква. Не сте ли го учили това в Делиормана?
  • 7 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Умрялата":

    Нямам политически пристрастия, но за две години управление на кмета ни, единственото, което свърши, е да си качи два пъти заплатата и да глоби електората си затова, че е беден и му се налага да се топли на дърва.