ФАКТИ.БГ
  • фестивал-
  • авторски театър-
  • фат-
  • цвета балийска-
  • билети

Ето какво можете да видите на първия Фестивал на авторския театър

Той ще се проведе на 5 и 6 юни в Нов Театър НДК, като 8 представления, 2 театрални работилници и 2 дискусии са само част от програмата

Публикувана: 23 Май, 2021 09:43
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1487
Ето какво можете да видите на първия Фестивал на авторския театър  - 1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Първият Фестивал на авторския театър, който беше отложен заради паднемичната обстановка в страната, ще се проведе на 5 и 6 юни 2021 г. в Нов Театър НДК, София. Организаторите от Театър „Драмеди“, част от Сдружение „Творци”, са твърдо решени въпреки трудностите да предложат на своите зрители двудневно фестивално преживяване, в което ще могат да видят осем авторски представления, две театрални работилници, две дискусии, изложба със снимки и реквизит от представления и концерт на „Драмеди Бенд“. Фестивалът има амбицията всяка година столицата да бъде център на авторския театър, в който български и международни артисти, независими компании и продукции да представят театрални представления изцяло с авторско съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката. За първи път зрителите ще видят и почувстват в ново преживяване какво е това „авторски театър“ и как театралните жанрове могат да си взаимодействат с различни сценични форми или концепции като танцов театър, playback театър, моноспектакли, импровизационен театър и др.

„Отдавна искаме да организираме Фестивал на авторския театър, за да покажем на аудиторията, че авторският театър не е част от ъндърграунд театралната култура на страната, а има своето сериозно място в арт пространството у нас. Струва ми се, че широката аудитория асоциира единствено с имена като Мариус Куркински и Камен Донев когато стане дума за авторски театър, а това не е така. Каним всички любопитни и любители на театралното изкуство да дойдат на 5 и 6 юни и да се потопят във съвсем ново театрално изживяване, да се докоснат до уникалните спектакли, включени в програмата на фестивала, актьорите и театралната емоция.“, казва Цвета Балийска, директор на Фестивал на авторския театър, режисьор в Театър „Драмеди“ и председател на Сдружение „Творци“.

Фестивалът на авторския театър ще бъде открит с Game Over - моноспектакъл на Ованес Торосян, а театър „Драмеди“ ще представи авторската постановка „Кой си ти?“, която ще изследва идентификацията и осъзнаването на собствената личност. Първият фестивален ден ще завърши с “Драматургът живот“ - спектакъл на Playback театър „Тук и сега“- интерактивен импровизационен театър, чийто сценарий са историите на хората от публиката. Интерактивното представление „The space in between” на Performance room, Варна е покана за разговор с едно човешко тяло, което търси онова неуловимо и нематериално пространство на истинската среща между хората. Вярата в собствените възможности ще провокира постановката на Театър „Драмеди“ „С/Звяра в човека“ с участието на актьори между 6 и 13 години. Танцова компания „Дюн“ от Бургас ще покаже танцовия спектакъл „Сияние“, който изследва изследва взаимодействията и създаващите се значения между светлината, тялото и звука. „Очите на хората“ е авторски спектакъл на Театър „Драмеди“ за търсенето на собственото място в света, на личните желания и стремежи, на свързаността ни с другите и вселената. Фестивалът ще завърши с „П(р)огледни“ - авторското представление, създадено от незрящи актьори по истински истории от живота на слепите хора.

Ето какво можете да видите на първия Фестивал на авторския театър

„Фестивалът на авторския театър е различен от обикновените фестивали, тъй като ние искаме нашата публика да съпреживее емоцията с актьорите и в двата дни на събитието, като е съществена част от интеракцията от самото начало до края на програмата. Затова и нашите зрители могат да си купят двудневни билети, както и семейни билети, защото често публика на нашите представления са именно семействата. Трябва да направя уточнението, че онези които вече си купиха билети за първите дати на фестивала в края на март – няма нужда да ги презаверяват, а направо да идват на 5 и 6 юни. Всички желаещи могат да си купят билети - те вече са в продажба тук. Но да побързат, защото представленията ще се играят едва при 50% от капацитета на залата заради COVID 19 рестрикциите“, уточнява още Цвета Балийска.

Фестивалът на авторския театър ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при 50% от капацитета на залата.

Партньори на първия Фестивал на авторския театър са Нов театър НДК, Народно Читалище „Н. Хайтов-1936“ в кв. Изток и Държавна агенция за закрила на детето.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.ТОП 5