Last news in Fakti

25 Юни, 2021 10:31 3 412 7

За първи път: Останки от Ранен неолит край Е-79

  • ранен неолит-
  • археолози-
  • културно наследство

Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите

За първи път: Останки от Ранен неолит край Е-79  - 1
Кадър Нова тв

Изненадващи находки по време на спасителни разкопки по новото трасе на главен път E-79. Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха 4 исторически пласта върху терен с дължина 600 метра. А времето не е много. В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път, съобщи Нова ТВ.

Павел всеки ден минава над 70 километра, за да участва в спасителните разкопки в района на главен път Е-79. Прави го за пръв път, но е категоричен, че няма да е за последен.

“Много е интересно! И все пак това го правим за целия български народ и за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме.Все пак това е културно наследство на цяла България”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден носи изненади на археолозите.

„Това, което е интересно, че имаме няколко периода като последния, средновековието почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и ранно неолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, посочва д-р на и.н. Вивиана Митева.

Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите.

„Не можахме да намерим. Ето, че дойде тоя моментименно по време на тези спасителни проучвания”, твърди археологът Георги Ганецовски.

Това, което е впечатляващо е, че става въпрос за селище, което е разположено именно тук, на входа на Искърското дефиле, ако се движим от посока север към юг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    5 7 Отговор
    Много ценна находка за цяла България,ако намерят още един чувал с по-стари камъняци,трябва и "Стара планина" получат!
  • 2 .......

    16 1 Отговор
    АКО БЕШЕ В ГЪРЦИЯ ИЛИ ЕГИПЕТ ,ВСЕКИ ДЕН ЩЕШЕ ДА ВЪРВИ ВЪСТАНОВКА НА СЕЛИЩЕТО ПО,, ДИСКАВЪРИ ,, ХОТЕЛИТЕ НАОКОЛО ЩЯХА ДА СА ПЪЛНИ А НИЕ ГО АСВАЛТИРАМЕ
  • 3 Подигравател

    8 1 Отговор
    ... ното ти отношение е неразбираемо!!! Важното е да има магистрали!!!

    Коментиран от #6

  • 4 .......

    7 4 Отговор
    НЯМА ТРАКИ И ЕЛИНИ А НА БАЛКАНИТЕ СА ЖИВЯЛИ САМО ПРАБЪЛГАРИ
  • 5 .......

    2 1 Отговор
    АКО БЕШЕ В ГЪРЦИЯ ИЛИ ЕГИПЕТ ,ВСЕКИ ДЕН ЩЕШЕ ДА ВЪРВИ ВЪЗСТАНОВКА НА СЕЛИЩЕТО ПО,, ДИСКАВЪРИ ,, ХОТЕЛИТЕ НАОКОЛО ЩЯХА ДА СА ПЪЛНИ А НИЕ ГО АСВАЛТИРАМЕ
  • 6 провинциалист

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Подигравател":

    Кое му е неразбираемото? Находката не се яде, не се е*е, не можеш да се похвалиш с нея, щото ще ти мигат на парцали насреща...
  • 7 Живели са първобитници тук и тогава

    6 1 Отговор
    Езикът им е бил"хмм,ъъъ,,хъхъ,бее,ай" и прочие звуци,съпроводени с много жестове и ръкомахания. Абе горе-долу като сега..